«

»

10. kongres SVIZ

V Portoro┼żu je 19. in 20. novembra potekal dvodnevni 10. kongres Sindikata vzgoje, izobra┼żevanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ). SVIZ zdru┼żuje 37.717 aktivnih ─Źlanic in ─Źlanov iz vrtcev, osnovnih, glasbenih, srednjih in vi┼íjih ┼íol, dija┼íkih domov, zavodov za izobra┼żevanje odraslih, zavodov za vzgojo, izobra┼żevanje in usposabljanje otrok s posebnimi potrebami, iz visokega ┼íolstva in raziskovalne dejavnosti ter iz kulture, vanj pa so vklju─Źeni tudi upokojeni ─Źlanice in ─Źlani ter nezaposleni iz navedenih dejavnosti.Za sodelovanje na kongresu je bilo imenovanih in nanj povabljenih 188 delegatk in delegatov, udele┼żilo pa se ga je 176, poleg njih pa ┼íe ┼ítevilni gostje iz Slovenije in tujine.

Osrednji del uvodnega dela kongresa je bil nastop┬ádr┼żavne sekretarke na MIZ┼á Martine Vuk, ki je poudarila, da vlaganje v izobra┼żevanje vlaganje v prihodnost na┼íe dr┼żave, zato si je Vlada oziroma koalicija zadala cilj, da nameni za to podro─Źje ┼íest odstotkov BDP, kar je zahtevna zaveza, ki pa se jo bodo potrudili uresni─Źiti. Odzvala se je tudi na napovedano stavko v vzgoji in izobra┼żevanju, zahtevo po uvedbi delovnega mesta razrednika, vpra┼íanje kariernega razvoja u─Źiteljev ter potrebe po njihovi ve─Źji avtonomiji.

Glavni tajnik SVIZ Branimir ┼átrukelj┬áje v svojem delu spregovoril o aktualnih dru┼żbenopoliti─Źnih razmerah in dejavnosti ter na─Źrtih sindikata ter se odzval tudi na nagovor predstavnice ┼íolskega ministrstva.

Delegatke in delegati 10. kongresa Sindikata vzgoje, izobra┼żevanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) so drugi dan zasedanja za─Źeli z razpravo o zahtevah za zvi┼íanje pla─Ź ter izbolj┼íanje delovnih pogojev v vzgoji, izobra┼żevanju, znanosti in kulturi, in sicer v lu─Źi aktualnega dogajanja na pogajanjih z Vlado RS. Glavni tajnik SVIZ Branimir ┼átrukelj je uvodoma predstavil potrebni postopek potrjevanja vsebine parafiranega sporazuma v na┼íem sindikatu ter ob tem opozoril in poudaril, da sporazum z vlado, s katerim je sindikat dosegel, kar je bilo dogovorjeno ┼że spomladi pred odstopom tedanjega predsednika vlade, ne pomeni, da SVIZ stavko, napovedano za 5. in 6. decembra letos odpoveduje. Sporazum najprej zahteva parafo, zatem pa bo Glavni stavkovni odbor SVIZ odlo─Źal o prelo┼żitvi stavke. Slednja bo po besedah glavnega tajnika preklicana, ko bo vsebino sporazuma potrdilo ─Źlanstvo in bo dogovorjeno za─Źelo veljati v Uradnem listu RS. Z vlado je bilo sicer dogovorjeno, da bodo tisti, ki so uvr┼í─Źeni do 26. pla─Źnega razreda, januarja 2019 dobili za en pla─Źni razred ali ┼ítiri odstotke vi┼íje pla─Źe. Tisti nad 26. pla─Źnim razredom bi bili upravi─Źeni do dveh pla─Źnih razredov ve─Ź, a bi se jim drugi v pla─Źo prelil novembra 2019. Kdor bi bil upravi─Źen do treh pla─Źnih razredov vi┼íje oziroma dvanajstih odstotkov povi┼íice, med njimi so tisti z magisteriji znanosti in doktorati, bi zadnje ┼ítiri odstotke dobil izpla─Źane septembra 2020. Do treh pla─Źnih razredov bi bili upravi─Źeni tudi razredniki.

V razpravi so zbrani delegatke in delegati izpostavili ┼ítevilna vpra┼íanja, povezana z izpogajanim z vladno pogajalsko skupino, nazadnje pa sprejeli sklep, da se strinjajo z dogovorjenimi izbolj┼íavami pla─Ź na podro─Źju vzgoje, izobra┼żevanja, znanosti in kulture SVIZ ter potrdili priporo─Źilo, da se izpelje posami─Źno glasovanje ─Źlanstva o parafiranem dogovoru.

V nadaljevanju so delegati kongresa obravnavali tudi predloge sprememb in dopolnitev Statuta SVIZ, kasneje pa so bile izpeljane ┼íe┬ávolitve┬áza ─Źlanice in ─Źlane Komisije za statutarna vpra┼íanja in prito┼żbe, Nadzornega odbora in glavnega tajnika za mandatno obdobje 2018ÔÇô2022. Za vodenje sindikata tudi v novem ┼ítiriletnem obdobju je zaupanje delegatov prejel dosedanji glavni tajnik Branimir ┼átrukelj.