«

»

SVIZ 30 let za interese zaposlenih

SVIZ ┼ŻE 30 LET USPE┼áEN PREDSTAVNIK INTERESOV ZAPOSLENIH

Vloga sindikata in pomen socialnega dialoga pridobivata na pomenu in bosta nedvomno klju─Źna tudi pri premagovanju posledic ekonomske in socialne krize, ki spremljata aktualno epidemijo.

Ljubljana, 15. maja 2020 ÔÇô Sindikat vzgoje, izobra┼żevanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) na dana┼ínji dan obele┼żuje 30 let, odkar organizirano uspe┼íno zastopa zaposlene na omenjenih podro─Źjih in v javnem sektorju nasploh. Od 15. maja 1990, ko je bila sprejeta odlo─Źitev o oblikovanju samostojnega sindikata in v zametkih ┼że sprejet tudi statut, se je SVIZ okrepil kot visoko reprezentativen predstavnik interesov ve─Ź kot 37.000 delavk in delavcev ter v tem ─Źasu poskrbel za pomembno izbolj┼íanje polo┼żaja zaposlenih v vzgoji, izobra┼żevanju, znanosti in kulturi. Njihove pravice so bile prav ves ─Źas delovanja SVIZ na preizku┼ínji, svojo 30. obletnico pa najve─Źji sindikat v javnem sektorju v Sloveniji v lu─Źi aktualne epidemije obele┼żuje sredi intenzivnih prizadevanj za ohranitev polo┼żaja delavk in delavcev v vzgoji, izobra┼żevanju, znanosti in kulturi, v prepre─Źevanju kr┼íitev iz delovnih razmerij ter v ┼íe pove─Źani skrbi za varnost in zdravje zaposlenih na njihovih delovnih mestih.

Potrjuje se, da se pomen socialnega dialoga in vloga sindikata skozi ─Źas tako nista zmanj┼íala, temve─Ź ┼íe pridobivata na pomenu in bosta nedvomno klju─Źna tudi pri premagovanju posledic ekonomske in socialne krize, ki sta pospremili epidemijo. SVIZ bo tudi tokrat z vsemi sredstvi, ki so mu na voljo, odlo─Źno nastopil proti morebitnim nameram po zni┼żevanju stro┼íkov v javnem sektorju, zmanj┼íanju ┼ítevila zaposlenih in privatizaciji javnega sektorja, proti katerim se je bil sindikat primoran vztrajno boriti tudi po zadnji veliki krizi leta 2008. Trenutne okoli┼í─Źine epidemije covid-19, ko je na podro─Źjih delovanja SVIZ resni─Źnost postala ┼íola na daljavo, ko so kulturne ustanove zaprla svoja vrata, ko imamo prilo┼żnost spremljati, kako pomembna je vrednost znanosti in znanstvenega raziskovanja, sindikat utrjuje v prepri─Źanju, da ni mogo─Źe spregledati dragocenosti kakovostnih javnih storitev, ki jih v Sloveniji nedvomno imamo vzpostavljene. SVIZ bo tudi naprej usmerjal vse svoje znanje in trud v to, da se bodo javne slu┼żbe kot nenadomestljivo skupno javno dobro ┼íe okrepile.  

SVIZ je z aktivno podporo svojega ─Źlanstva v ─Źasu od ustanovitve pred 30 leti ┼że ni─Źkolikokrat dokazal, da se je kot visoko organiziran sindikat z odlo─Źnostjo, medsebojnim sodelovanjem, solidarnostjo in strpnostjo sposoben uspe┼íno spoprijeti z najte┼żjimi izzivi. Tudi v trenutni preizku┼ínji bo SVIZ v skladu s temeljnimi na─Źeli in cilji svojega delovanja ÔÇô enako, kot je to storil tudi ob prej┼ínji okrogli obletnici pred desetimi leti ÔÇô po sklepu s seje Izvr┼íilnega odbora SVIZ namenil solidarnostna sredstva svojim ─Źlanicam in ─Źlanom, ki potrebujejo pomo─Ź, in nekaterim organizacijam, ki delujejo na podro─Źjih, povezanih z dejavnostjo sindikata.