«

»

Soglasje k stavkovnemu sporazumu

Po ve─Źmese─Źnih pogajanjih z Vlado RS o stavkovnih zahtevah Sindikata vzgoje, izobra┼żevanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) sta pogajalski skupini sindikata in vlade 8. marca 2023 dosegli soglasje o vsebini stavkovnega sporazuma. Zatem ko sta vodji pogajalskih skupin besedilo dogovorjenega ┼że parafirala, so na seji 9. marca 2023 ÔÇô tj. natanko eno leto po izvedbi stavkovnega dneva v splo┼íni stavki v vzgoji in izobra┼żevanju ÔÇô o vsebini in sprejemljivosti usklajenega razpravljali in odlo─Źali ─Źlanice in ─Źlani Glavnega stavkovnega odbora SVIZ.


V SVIZ-u smo se februarja lani zaradi neodzivnosti takratne oblasti, podcenjujo─Źega odnosa do zaposlenih in stopnjujo─Źega se nezadovoljstva v vrtcih in ┼íolah odlo─Źili med ─Źlanstvom in drugimi zaposlenimi v vzgoji in izobra┼żevanju izpeljati opredeljevanje o izvedbi splo┼íne stavke. Strokovni delavci in delavke, administrativno, tehni─Źno in ra─Źunovodsko osebje so s 37.248 glasovi podprli zahteve ter izvedbo stavke in jasno sporo─Źili, da zavra─Źajo radikalno razvrednotenje dela v vzgoji in izobra┼żevanju. Pred natanko enim letom, 9. marca 2022, je SVIZ izvedel prvi stavkovni dan, v katerem je sodelovalo 40.000 zaposlenih. Stavka je ostala aktivna tudi po parlamentarnih volitvah aprila lani in SVIZ je nadaljeval pogajanja za sklenitvi svojih devetih stavkovnih zahtev tudi z novo vlado. Ker dolgo ─Źasa ni pri┼ílo do nikakr┼ínega napredka, je bil glavni stavkovni odbor sindikata primoran napovedati izvedbo novega stavkovnega dneva. Po ┼ítirinajstih krogih pogajanj je zatem le pri┼ílo do kompromisnega dogovora, ki so ga pogajalci 8. marca 2023 najprej parafirali, dan zatem pa je o njegovi sprejemljivosti odlo─Źal tudi najvi┼íji organ odlo─Źanja sindikata med kongresoma.

Glavni tajnik SVIZ Branimir ┼átrukelj, ki je vodil pogajalsko skupino sindikata, je v uvodu v sejo podrobneje predstavil vsebino parafiranega sporazuma. Ob tem je izpostavil, da je bilo s parafiranjem sporazuma dose┼żeno soglasje o besedilu na ravni pogajalskih skupin, poudaril, da so pogajalke in pogajalci v dolgotrajnem in zahtevnem usklajevanju dosegli najve─Ź, kar je bilo mogo─Źe, a da mora opravljeno delo presoditi glavni stavkovni odbor. Pojasnil je tudi, da mora soglasje k parafiranemu sporazumu, da bi bil ta veljaven, podati tudi vlada. Tudi drugi predstavnice in predstavniki pogajalske skupine sindikata so potrdili, da je bilo v dolga pogajanja vlo┼żeno ogromno in v danih razmerah za zaposlene v vzgoji in izobra┼żevanju dose┼żeno najve─Ź. Glavni tajnik je v nadaljnji razpravi odgovoril na nekatera vpra┼íanja in pomisleke ─Źlanic in ─Źlanov glavnega stavkovnega odbora v povezavi z besedilom sporazuma, zatem pa so se ti izrekli o sprejemljivosti usklajenega z vladno pogajalsko skupino.

S sklepom so potrdili, da glavni stavkovni odbor sogla┼ía s podpisom Stavkovnega sporazuma med SVIZ Slovenije in Vlado RS z dne 8. marca 2023 in tako za─Źasno, do  30. junija 2023, prekinja priprave na nadaljevanje splo┼íne stavke v vzgoji in izobra┼żevanju, ki je bila na─Źrtovana za 13. aprila 2023 (stavka torej ni preklicana, ampak do konca junija zamrznjena). Sklenili so ┼íe, da se bo glavni stavkovni odbor do poteka pogajanj o novem pla─Źnem sistemu in oblikovanju pla─Źnega stebra za vzgojo in izobra┼żevanje opredelil naknadno.

Po seji glavnega stavkovnega odbora je predsednica glavnega odbora Marjana Kolar sklep s seje predstavila tudi v izjavi za javnost, glavni tajnik pa je zatem kratko povzel tudi vsebino dose┼żenega v pogajanjih in odgovoril na nekaj vpra┼íanj novinark in novinarjev. Povedal je, da sporazum ÔÇô tega je na dan seje glavnega stavkovnega odbora sindikata 9. marca 2023 potrdila tudi Vlada RS ÔÇô predvideva izbolj┼íanje vrednotenja pedago┼íkega dela, pa tudi dela administrativnega, tehni─Źnega in ra─Źunovodskega osebja. Dodal je, da je sindikat tako realiziral devet stavkovnih zahtev, med katerimi je klju─Źna vezana na odpravo pla─Źnih nesorazmerij, in poudaril, da se s sporazumom zmanj┼íujejo mo┼żnosti poglabljanja krize izobra┼żevanja v na┼íi dr┼żavi. Skladno s sporazumom bo najni┼żji pla─Źni razred u─Źitelja za─Źetnika ┼ítiri pla─Źne razrede vi┼íji, kot je zdaj, ta premik pa naj bi pomenil tudi razporejanje vseh drugih v tem dele┼żu, kar velja tako za vsa strokovna delovna mesta, kot tudi delovna mesta v pla─Źni skupini J. Prav tako je povi┼íanje za ┼ítiri pla─Źne razrede dogovorjeno tudi za visoko┼íolske u─Źitelje. Na enak na─Źin bo ovrednoteno tudi delo raziskovalk in raziskovalcev z doktorati znanosti, ki delajo v slovenskih javnih in┼ítitutih. Z vladno pogajalsko skupino je bil dose┼żen dogovor tudi o nekaterih drugih vpra┼íanjih, med drugim o dodatnih sredstvih, ki jih ┼íole pridobivajo, da lahko ustrezno nagradijo tiste, ki nadome┼í─Źajo odsotne sodelavke in sodelavce. Prav tako so bila re┼íena nekatera pomembna vpra┼íanja, ki se ve┼żejo na ┼íole v naravi in na ekskurzije v srednjih ┼íolah, tj. na tisto bivanje, ko so u─Źiteljice in u─Źitelji in drugi strokovni delavci ve─Ź dni odsotni oziroma delajo na terenu. S sporazumom je bilo dogovorjeno ┼íe, da bi ob morebitni kr┼íitvi le-tega posledice nosila vlada, in tudi, da bo sindikat konstruktivno sodeloval v pogajanjih o novem pla─Źnem sistemu. Videoposnetka izjave za medije si lahko ogledate v nadaljevanju.