«

»

O aktualnem z zaupnicami in zaupniki

Z izobra┼żevalnim seminarjem za sindikalne zaupnice in zaupnike v srednjih, vi┼íjih ┼íolah in dija┼íkih domovih se je 13. in 14. marca 2023 nadaljeval spomladanski niz sre─Źanj na┼íih predstavnic in predstavnikov v zavodih, kjer je organiziran na┼í sindikat. V Portoro┼żu je aktualnim informacijam s podro─Źja dejavnosti sindikata prisluhnilo skupno 106 sindikalnih zaupnic in zaupnikov.

Uvodoma je predsednik Sindikalne konference srednjih in vi┼íjih ┼íol ter dija┼íkih domov Miha Gartner, ki prihaja z Gimnazije Celje ÔÇô Center, pozdravil zbrane sindikalne zaupnice in zaupnike, jim predstavil okvirni program dela na izobra┼żevalnem seminarju ter tudi ┼że izpostavil nekaj pere─Źih vpra┼íanj, ki so del srednje┼íolskega izobra┼żevanja. Ob tem se ni izognil pomanjkanju kadra, s katerim se spoprijemajo ┼íole, dotaknil se je problematike vrednotenja dela zaposlenih, ki so napoteni na ve─Źdnevno vzgojno-izobra┼żevalno delo ali spremstvo zunaj sede┼ża zavoda (denimo ve─Źdnevne ekskurzije), in tudi izra─Źuna pedago┼íke obveznosti. Pod─Źrtal je, da o omenjenih temah in drugih vpra┼íanjih poteka z resornim ministrstvom kakovosten dialog, v katerem Sviz v mandatu aktualne vlade sodeluje kot enakovreden partner in lahko argumentirano predstavlja in uveljavlja svoja stali┼í─Źa. Pred navzo─Źimi je predsednik sindikalne konference izpostavil pomen aktivne vklju─Źenosti ─Źlanic in ─Źlanov v sindikalno delo, da je lahko sindikat v svojih prizadevanjih uspe┼íen.    

Glavni tajnik Sviza Branimir ┼átrukelj je nadaljeval s predstavitvijo aktualnega dogajanja, ki je pomembno za ─Źlanstvo sindikata, ob tem pa kot klju─Źno za prihodnji polo┼żaj zaposlenih v vzgoji, izobra┼żevanju, znanosti in kulturi spregovoril o napovedanem oblikovanju novega pla─Źnega sistema za javni sektor. S tega vidika je kot temeljno izpostavil sklenitev stavkovnega sporazuma, ki ga je sindikat z vladno pogajalsko skupino parafiral 8. marca letos, dan zatem pa sta ga potrdila tudi Glavni stavkovni odbor Sviza in Vlada RS ter bo podpisan v kratkem, zatem pa objavljen v Uradnem listu RS. Preden je podrobno predstavil vsebino dogovora z oblastjo, je namenil pozornost tudi predvideni celostni reformi ┼íolstva, s katero bo tudi upo┼ítevaje velike dru┼żbene spremembe, ki so se zgodile, korenito spremenjen koncept vzgoje in izobra┼żevanja na celotni vertikali, v proces oblikovanja sprememb pa morajo biti nujno vklju─Źeni praktiki iz vrtcev in ┼íol. 

Ob predstavitvi besedila aktualnega stavkovnega sporazuma z Vlado RS je glavni tajnik Sviza kot bistveno, da je bil dogovor sploh sklenjen, izpostavil pripravljenost ─Źlanic in ─Źlanov odlo─Źno sodelovati v stavkovnih aktivnostih. ─îlanstvo je tako oblasti jasno sporo─Źilo, da se je pripravljeno za ustreznej┼íe vrednotenje strokovnega, administrativnega, tehni─Źnega dela, od vrtca do univerze, pripravljeno boriti. Glavni tajnik je ocenil ┼íe, da je bilo s stavkovnim sporazumom dose┼żeno veliko in storjen pomemben korak k ustreznej┼íemu vrednotenju dela v vzgoji in izobra┼żevanju, a da na cilju ┼íe nismo. Ob razpravi s sindikalnimi zaupnicami je zatem povzel bistveno iz vsebine dogovora.

Za zbolj┼íanje polo┼żaja vzgoje in izobra┼żevanja

V nadaljevanju izobra┼żevalnega seminarja so se sindikalnim zaupnicam in zaupnikom pridru┼żili minister za vzgojo in izobra┼żevanje dr. Darjo Felda, dr┼żavna sekretarka za podro─Źje srednjega in vi┼íjega ┼íolstva ter izobra┼żevanja odraslih Jasna Rojc ter ─Źlan kabineta ministra Sandi Vrabec. Minister je v uvodnem nagovoru izpostavil, da se podro─Źje vzgoje in izobra┼żevanja spoprijema z velikimi in tudi zmeraj novimi izzivi, ki se jih ministrstvo zaveda in si jih prizadeva re┼íevati ÔÇô med njimi so med drugim pomanjkanje u─Źiteljev, neustrezno vrednotenje dela, zmanj┼ían ugled podro─Źja. Izrazil je zadovoljstvo ob sklenjenem stavkovnem sporazumu, saj da bo zvi┼íanje izhodi┼í─Źnega pla─Źnega razreda za u─Źitelja pripomoglo k privla─Źnosti pedago┼íkega poklica, mladim pa bo tako mogo─Źe tudi v prihodnje zagotoviti kakovosten u─Źni proces. Kot pomemben cilj ministrstva je predstavil oblikovanje prenovljenih normativov in standardov, ki bodo prav tako pripomogli k ureditvi delovnih pogojev v vzgoji in izobra┼żevanju. Navzo─Źim se je zahvalil za to, da s svojim delom zagotavljajo kakovostno javno ┼íolstvo in tako mladim zagotavljajo najbolj┼íe mo┼żnosti za njihov razvoj. Sindikalni zaupnice in zaupniki so se na ministra in dr┼żavno sekretarko obrnili z vpra┼íanji o izpla─Źilu delovne uspe┼ínosti, prenovi ┼íolstva, nacionalnem preverjanju znanja in vpisnem postopku, maturi, vlogi zavoda za ┼íolstvo, nagrajevanju ravnateljev, delovni uspe┼ínosti ravnateljev, velikem ┼ítevilu dijakov in dijakinj s posebnimi potrebami, ureditvi delovnega ─Źasa u─Źiteljev. 

Obveznosti sindikalnih zaupnikov s podro─Źja finan─Źno-materialnega poslovanja sindikata zavoda

V popoldanskem delu prvega dneva izobra┼żevalnega seminarja je predavateljica Majda Gomin┼íek, svetovalka in predavateljica za podro─Źje dav─Źne zakonodaje in ra─Źunovodstva iz Svetovalne hi┼íe Gomin┼íek, podala informacije o tem, kak┼íne so obveznosti sindikata zavoda oziroma njegovega zakonitega zastopnika glede izdelave poro─Źil, zakonskih predpisov za ra─Źunovodstvo na dav─Źnem podro─Źju, programa dela in finan─Źnega na─Źrta. Dotaknila se je ┼ítevilnih vpra┼íanj, od vsebine letnih poro─Źil, blagajni┼íkega poslovanja, daril in obdarovanj, donacij, bo┼żi─Źnic do uslug, ki jih sindikat nudi svojim ─Źlanom, glede obra─Źuna ─Źlanarine, premo┼żenja sindikata in sestave dav─Źnega obra─Źuna za minulo leto. Sindikalnim zaupnicam in zaupnikom je predavateljica predala koristne napotke glede poslovanja sindikata zavoda, odgovorila pa tudi na nekaj njihovih dilem.

O novem pla─Źnem sistemu v javnem sektorju

Prvi dan izobra┼żevalnega seminarja se je sklenil z razpravo ob ┼íe nekaj vpra┼íanjih sindikalnih zaupnic in zaupnikov ter predstavitvi vladnih izhodi┼í─Ź za spremembo pla─Źnega sistema v javnem sektorju. Glavni tajnik je v pogovoru z navzo─Źimi podrobneje spregovoril o stali┼í─Źih sindikata do teh izhodi┼í─Ź in izpostavil oceno, da bi se anomalije, ugotovljene po posameznih dejavnostih in poklicnih skupinah v obstoje─Źem pla─Źnem sistemu, v skladu s predstavljenim predlogom zgolj prenesle v nov pla─Źni sistem in se v njem legalizirale kot specifike v pla─Źnih stebrih.

Zbor sindikalne konference

Drugi dan izobra┼żevalnega seminarja so sindikalni zaupnice in zaupniki za─Źeli z zborom konference, v uvodu v katero je predsednik le-te Miha Gartner podal podrobno poro─Źilo o delu ─Źlanic in ─Źlanov predsedstva konference v zadnjem obdobju, v nadaljevanju pa je glavni tajnik Sviza Branimir ┼átrukelj pojasnil ┼íe nekatere elemente aktualnega stavkovnega sporazuma in predstavil predvidene prevedbe pla─Źnih razredov med zdaj┼ínjo in novo pla─Źno lestvico. Navzo─Źi na zboru sindikalne konference srednjih in vi┼íjih ┼íol ter dija┼íkih domov so s sklepom potrdili strinjanje z vsebino stavkovnega sporazuma, ki ga je sindikat sklenil z Vlado RS.

V nadaljevanju sindikalne konference so se sindikalni zaupnice in zaupniki ob predstavitvi strokovne sodelavke za pravne zadeve Samre Praprotnik Kos seznanili s potekom usklajevanja o spremembah pravilnika o normativih in standardih na podro─Źju srednje┼íolskega izobra┼żevanja. Po razpravi so v sklepu izrazili podporo pogajalski skupini sindikata v nadaljnjih pogovorih z ministrstvom na tem podro─Źju. Spregovorili so ┼íe o sodelovanju sindikata v postopku sprememb pravilnika o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobra┼żevanju v nazive, v vpra┼íanjih pa med drugim izpostavili polo┼żaj zaposlenih, ki so ┼że pridobili strokovni naziv svetnik, t. i. avtomatizacijo napredovanj, prehodno obdobje za pridobitev ─Źetrtega strokovnega naziva, na─Źin vrednotenja dela za napredovanje, kriterije za pridobitev to─Źk za napredovanje. Dodatno so pozornost namenili problematiki t. i. odbitnih koeficientov pri pla─Źah.   

Delo sindikalnega zaupnika in izzivi v komunikaciji

Izobra┼żevalni seminar za sindikalne zaupnice in zaupnike SVIZ v srednjih, vi┼íjih ┼íolah in dija┼íkih domovih se je 14. marca 2023 sklenil s predavanjem in prakti─Źno delavnico o izzivih v komunikaciji, s katerimi se sindikalni zaupniki in zaupnice sre─Źujejo pri svojem delu. Doroteja Le┼ínik Mugnaioni, ki se med drugim ┼że ve─Ź kot dvajset let ukvarja tudi s problematiko nasilja v delovnih procesih, je ob zgledih nanizala na─Źela spo┼ítljive in nenasilne komunikacije, izpostavila pomen psiholo┼íke varnosti na delovnem mestu, pozornost pa v pogovoru z udele┼żenkami in udele┼żenci namenila spretnosti medsebojnega poslu┼íanja, re┼íevanju konfliktov in tudi trpin─Źenju na delovnem mestu.