«

»

Posveti sindikalnih zaupnic in zaupnikov

V Sindikatu vzgoje, izobra┼żevanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) smo od za─Źetka leto┼ínjega februarja do zdaj pripravili ┼ítiri virtualne posvete sindikalnih zaupnic in zaupnikov. Tako so se 4. 2. 2021 se┼íli sindikalni zaupnice in zaupniki iz srednjih ┼íol, vi┼íjih ┼íol in dija┼íkih domov, 10. in 11. 2. 2021 v dveh skupinah predstavnice in predstavniki sindikata v osnovnih ┼íolah in glasbenih ┼íolah ter zavodih za izobra┼żevanje odraslih, 12. 2. 2021 pa ┼íe zaposleni v pred┼íolski vzgoji.

Ob ┼ítevilnih odzivih ─Źlanstva, ki so pospremili aktualne razmere, povezane z epidemijo covida-19 in hkratnim ponovnim mno┼żi─Źnej┼íim odpiranjem ┼íol ter raz┼íiritvijo delovanja vrtcev, so zbrani na omenjenih sre─Źanjih na daljavo v razpravi namenili najve─Ź pozornosti razmislekom in pomislekom o zagotavljanju varnosti  in zdravja na delovnem mestu v ─Źasu epidemije, dejanski (z)mo┼żnosti upo┼ítevanja priporo─Źil, nadome┼í─Źanju odsotnega kadra, pobudam in sindikalnim aktivnostim za uveljavitev stali┼í─Ź in interesov SVIZ, stali┼í─Źem do dela Ministrstva za izobra┼żevanje, znanost in ┼íport (MIZ┼á) in resorne ministrice prof. dr. Simone Kustec. Sindikalni zaupnice in zaupniki so si izmenjali tudi informacije o t. i. hitrem testiranju, ob tem pa predvsem izpostavili dileme glede prostovoljnosti oziroma obveznosti le-tega, same organizacije in izvedbe testiranja, zanesljivosti uporabljenih testov itd. V sklepnem delu vseh posameznih sre─Źanj so se dotaknili tudi vpra┼íanja o uveljavljanju izpla─Źila dodatkov za delo v rizi─Źnih razmerah v skladu z 39. ─Źlenom Kolektivne pogodbe o javnem sektorju (KPJS) v vrtcih in dodatno po vnovi─Źnem odprtju ┼íol.

V SVIZ smo ┼że konec minulega meseca v sporo─Źilu za javnost izpostavili, da bi s testiranjem s pomo─Źjo mobilnih enot na delovnem mestu in v delovnem ─Źasu zaposlenih v vrtcih in ┼íolah olaj┼íali marsikatero te┼żavo in tudi zmanj┼íali nezadovoljstvo, ki se pojavlja med testiranimi. Del nezadovoljstva izhaja iz tega, da morajo zaposleni na izvedbo testiranj prihajati tudi ob koncih tedna ali za praznik, dodatno nelagodje med zaposlene v vzgoji in izobra┼żevanju, kar so sindikalni zaupnice in zaupniki na e-posvetih prav tako izpostavili, vna┼íajo informacije o (ne)zanesljivosti testov in posledi─Źno vpra┼íanje kredibilnosti celotnega procesa testiranj. Medtem ko velika ve─Źina ÔÇô ne le sindikalnih zaupnic in zaupnikov, pa─Ź pa tudi vseh drugih zaposlenih v slovenskih vrtcih in ┼íolah ÔÇô testiranju ne nasprotuje, pa prakti─Źno vsi izpostavljajo, da bi moralo biti le-to opravljeno s kakovostnimi, varnimi in zanesljivej┼íimi testi ter na manj invaziven na─Źin. V razpravi so bili sindikalni zaupnice in zaupniki kriti─Źni do nepravo─Źasnih, pomanjkljivih in tudi nasprotujo─Źih si informacij ┼íolske oblasti glede (ne)odpiranja vrtcev in ┼íol, hkrati pa do na splo┼íno podcenjevalne retorike in nezaupanja vlade ob uzakonjevanju obveznega testiranja za zaposlene v vrtcih in ┼íolah. Strinjali so se tudi, da vlada ob tem zaposlenim v vseh mesecih, ko so bile ┼íole zaprte in so vrtci delovali v omejenem obsegu, ni zmogla zagotoviti povsem temeljnih varnostnih elementov, denimo kakovostnih testov, ustreznih mask, pleksi pregrad, prezra─Źevalnikov zraka ipd.

V razpravi so bili sindikalni zaupnice in zaupniki kriti─Źni do nepravo─Źasnih, pomanjkljivih in tudi nasprotujo─Źih si informacij ┼íolske oblasti glede (ne)odpiranja vrtcev in ┼íol, hkrati pa do na splo┼íno podcenjevalne retorike in nezaupanja vlade ob uzakonjevanju obveznega testiranja za zaposlene v vrtcih in ┼íolah.

Sindikalni zaupnice in zaupniki so na februarskih e-sre─Źanjih predstavili tudi problematiko izpla─Źevanja in neizpla─Źevanja dodatka za delo v rizi─Źnih razmerah po 39. ─Źlenu KPJS v svojih zavodih. Za ta dodatek v SVIZ in drugih sindikatih ─Źlanih Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJ) ves ─Źas poudarjamo, da pripada vsem javnim uslu┼żbenkam in uslu┼żbencem, ki v ─Źasu epidemije opravljajo delo na delovnem mestu, dejstvo pa je, da delodajalci v javnem sektorju povsem arbitrarno dolo─Źajo, kdo in za koliko ur (oziroma odstotkov delovnega ─Źasa) si dodatek ┬╗zaslu┼żi┬ź. KSJS je preko svojega ─Źlana, Policijskega sindikata Slovenije, januarja letos vlo┼żila tudi kolektivni delovni spor zaradi kr┼íitve Kolektivne pogodbe za javni sektor v delu, ki se nana┼ía na izpla─Źilo dodatka za delo v rizi─Źnih razmerah v vi┼íini 65 % urne postavke osnovne pla─Źe javnega uslu┼żbenca, ter za vse javne uslu┼żbence, ki so delo opravljali v ─Źasu epidemije, od 12. 3. 2020 do 31. 5. 2020 ter od 19. 10. 2020 dalje, zahteva pla─Źilo za vse opravljene ure.

Ta teden, v ─Źetrtek, 18. 2. 2021, je sklican tudi posvet za sindikalne zaupnice in zaupnike SVIZ v osnovnih ┼íolah in zavodih za otroke in mladostnike s posebnimi potrebami, dan pozneje pa se bodo se┼íli ┼íe predstavniki in predstavnice sindikata, ki so organizirani v sindikalni konferenci kulturnih organizacij.