«

»

SVIZ ponavlja opozorila

SVIZ OB MNOŽIČNEJŠEM ODPIRANJU ŠOL PONAVLJA OPOZORILA

Oblast ne zna, ne zmore ali noče zaposlenim zagotoviti temeljnih varnostnih elementov, denimo kakovostnih testov, ustreznih mask, pleksi pregrad, prezračevalnikov zraka.
 

Ljubljana, 11. februarja 2021 – Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) v teh dneh organizira virtualne posvete sindikalnih zaupnic in zaupnikov iz svojih dejavnosti, včeraj popoldne, 10. februarja, se je sešla prva skupina predstavnic in predstavnikov sindikata v osnovnih in glasbenih šolah. Ob odpiranju šol in razširitvi delovanja vrtcev so velik del razprave namenili aktualni in pereči problematiki rednega testiranja zaposlenih v vzgoji in izobraževanju s hitrimi antigenskimi testi.

SVIZ je že konec minulega meseca v sporočilu za javnost izpostavil, da bi s testiranjem s pomočjo mobilnih enot na delovnem mestu in v delovnem času zaposlenih v vrtcih in šolah olajšali marsikatero težavo in tudi zmanjšali nezadovoljstvo, ki se pojavlja med testiranimi. Del nezadovoljstva izhaja iz tega, da morajo zaposleni na izvedbo testiranj prihajati tudi ob koncih tedna ali za praznik, na testiranje pa v zdajšnjih še zimskih vremenskih razmerah nemalokrat čakati daljši čas zunaj v dežju in mrazu. Dodatno nelagodje vnašajo informacije o (ne)zanesljivosti testov in posledično vprašanje kredibilnosti celotnega procesa testiranj. Primeri nekaterih testiranj vzgojiteljev in učiteljev v zadnjih dneh so razgalili ne le neverodostojnost rezultatov ob uporabi hitrih testov sumljive kakovosti, temveč tudi široke posledice ob lažno pozitivnih testih za vse vključene v vzgojno-izobraževalni proces (odpovedovanje pouka, težave z obveščanjem staršev, ki morajo za naslednji dan poskrbeti za varstvo svojih otrok, napotovanje zaposlenih, otrok in staršev v izolacijo oziroma karanteno, opravljanje dodatnih PCR testov …).

Medtem ko velika večina – ne le sindikalnih zaupnic in zaupnikov, pač pa tudi vseh zaposlenih v slovenskih vrtcih in šolah – testiranju ne nasprotuje, pa praktično vsi izpostavljajo, da bi moralo biti le-to opravljeno s kakovostnimi, varnimi in zanesljivejšimi testi ter na manj invaziven način. Slovenski izobraževalke in izobraževalci so doslej izkazali visoko stopnjo odgovornosti in pripravljenosti za to, da se vrtci in šole znova varno odprejo, tudi z odhajanjem na testiranje v prostem času in na račun zapostavljanja lastnih družin. Oblast medtem s podcenjevalno retoriko in nezaupanjem uzakonjuje obvezno testiranje ter zahteva brezkritično spoštovanje vsega zapovedanega, a hkrati sama ne zna, ne zmore ali noče zaposlenim zagotoviti temeljnih varnostnih elementov, denimo kakovostnih testov, ustreznih mask, pleksi pregrad, prezračevalnikov zraka.

Ob pričakovanem številčnejšem vračanju v šole ter posledično še množičnejšem testiranju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju bi morala Vlada RS razmisliti tudi o predlogih epidemiologov, ki so množično testiranje odsvetovali in zagovarjajo široko dostopnost testiranja za šolnike, kadarkoli bi se ti zanj odločili. Tudi podatki, ki jih je SVIZ zbral med svojimi sindikalnimi zaupnicami in zaupniki, jasno kažejo, da velika večina podpira prostovoljno testiranje, obenem pa bi se bilo skoraj tri četrtine tistih, ki sicer testiranje zavračajo, pripravljenih testirati, če bi bil odvzem brisa prijaznejši in manj invaziven!

Ob napovedi nacionalne koordinatorice programa cepljenja z NIJZ, da naj bi bili v prednostni skupini za cepljenje zaposleni na področju vzgoje in izobraževanja, SVIZ izpostavlja, da je takšno rešitev sindikat predlagal že v začetku lanskega decembra ob prvih napovedih dobave cepiv. Je pa SVIZ takrat poudaril, da zagovarja zgolj cepljenje na temelju prostovoljne odločitve posameznika za to in da nikakor ne bo pristal na kakršnokoli možnosti pogojevanja z ohranitvijo delovnega mesta le ob predhodnem cepljenju. Da bo cepljenje za vse prostovoljno in brezplačno, so sindikatu zagotovili tudi iz kabineta  predsednika vlade s posebnim dopisom 7. decembra lani.