«

»

SVIZ 25. oktobra na protestni shod

Borili se bomo za ohranitev strokovnosti v javnem izobra┼żevanju in kulturi ter za odli─Źnost slovenske znanosti.


Nadaljevanje in prekinitev pogajanj o prenovi pla─Źnega sistema in odpravi pla─Źnih nesorazmerij

Sindikati javnega sektorja smo se 21. avgusta 2023 po enomese─Źnem poletnem premoru z Vlado RS ponovno se┼íli na pogajanjih o prenovi pla─Źnega sistema in odpravi pla─Źnih nesorazmerij. Na sre─Źanju je ministrica za javno upravo Sanja Ajanovi─ç Hovnik sindikatom predlagala, da bi odpravljanje pla─Źnih nesorazmerij v javnem sektorju in prehod na nov pla─Źni sistem prelo┼żili s prvotno na─Źrtovanega 1. januarja 2024 na leto pozneje, tj. na 1. januar 2025. Vladna stran je kot poglavitni razlog za to navedla obnovo dr┼żave po uni─Źujo─Źih poplavah, ki so Slovenijo prizadele avgusta letos, sindikati pa naj bi pisni predlog o navedenem prejeli do konca tedna po nadaljevalnem krogu pogajanj.

Vladna pogajalska skupina je z naslednjim sre─Źanjem 28. avgusta 2023 pogajanja prekinila, saj se ni uresni─Źilo njeno pri─Źakovanje, da bo s sindikati takrat ┼że parafirala in pozneje tudi podpisala dogovor, s katerim bi torej za─Źetek implementacije pla─Źne reforme iz prej zapisanih razlogov obnove dr┼żave po poplavah za eno leto zamaknili. ─îeprav sindikati prelo┼żitvi na 1. januar 2025 na─Źeloma nismo nasprotovali, pa smo opozorili, da tak┼ínega soglasja ne moremo podati vnaprej, tj. ne da bi sploh vedeli, kaj bo tej odlo┼żitvi sledilo, torej za koliko in ali sploh se bodo pla─Źe zaposlenih v javnem sektorju zvi┼íale in v kak┼ínem obdobju.


Vlada predvidela razvrednotenje strokovnih nazivov v ┼íolstvu in kulturi

Zatem ko so bila pogajanja tri tedne prekinjena, smo se v novem krogu usklajevanj o prenovi pla─Źnega sistema in odpravi pla─Źnih nesorazmerij se┼íli 18. septembra 2023. Vladna stran nam je takrat predstavila konkretnej┼íi predlog odprave pla─Źnih nesorazmerij in prevedbe delovnih mest na novo pla─Źno lestvico, po njeni oceni vreden pribli┼żno 847 milijonov evrov. V predlogu je predvideno, da bi celotno reformo z odpravljanjem pla─Źnih nesorazmerij izvedli v treh letih, zadnji del povi┼íanih pla─Ź bi se uveljavil ┼íele s 1. julijem 2027! Prav tako je vladni predlog predvidel izrazito razvrednotenje strokovnih nazivov v ┼íolstvu in kulturi ter hkrati poslab┼íanje poprej┼ínjih vladnih predlogov, ki so ┼że bili na pogajalski mizi. V Svizu smo zato za 28. septembra 2023 sklicali sejo glavnega odbora, na njej pa so ─Źlanice in ─Źlani najvi┼íjega organa na┼íega sindikata med dvema kongresoma kategori─Źno zavrnili zadnji vladni predlog odprave pla─Źnih nesorazmerij in prevedbe delovnih mest na novo pla─Źno lestvico. Ta namre─Ź ne odpravlja pla─Źnih nesorazmerij, ampak jih ohranja in prena┼ía v nov pla─Źni sistem, na delovnih mestih s strokovnimi nazivi v vzgoji in izobra┼żevanju ter kulturi pa nesorazmerja celo pove─Źuje.

Sindikat vzgoje, izobra┼żevanja, znanosti in kulture torej zadnjemu vladnemu predlogu nasprotuje, saj prina┼ía radikalno razvrednotenje strokovnih nazivov v ┼íolstvu in kulturi in jim tako jemlje smisel (razkorak med nazivoma mentor in svetovalec naj bi bil zni┼żan na dva pla─Źna razreda, skupaj za 6 odstotkov; med svetovalcem in svetnikom pa bi bil razkorak en sam pla─Źni razred, torej 3 odstotke po novi pla─Źni lestvici). Za sindikat je nesprejemljiv tudi vladni predlog o zni┼żanju vrednosti drugih strokovnih delovnih mest v razmerju do u─Źitelja za─Źetnika ÔÇô do svetovalnih delavcev, knji┼żni─Źarjev, organizatorjev in drugih strokovnih delavcev v vzgoji in izobra┼żevanju. Vse omenjeno bo namre─Ź negativno vplivalo na kakovost pedago┼íkih procesov, so ocenili ─Źlanice in ─Źlani glavnega odbora. Poudarili so ┼íe, da se z vladnim predlogom pove─Źujejo razlike med raziskovalci in raziskovalkami ter visoko┼íolskimi u─Źitelji na eni strani in zdravniki na drugi.


Nestrinjanje z vladnim predlogom bomo izrazili tudi na protestnem shodu

─îlanice in ─Źlani glavnega odbora so na izredni seji v odzivu na vladni pogajalski predlog izpostavili ┼íe, da vlada s predlagano zamrznitvijo usklajevanja vrednosti pla─Źnih razredov do 1. 1. 2028 obenem v veliki meri razvrednoti predvidena izbolj┼íanja na delovnih mestih v spodnji tretjini pla─Źne lestvice, zlasti v pla─Źni skupini J. V Svizu bomo vztrajali pri uskladitvi pla─Ź z aktualno inflacijo za vse zaposlene v javnem sektorju ┼że v letu 2024, zlasti je to pomembno za zaposlene v pla─Źni skupini J. Tudi vladni predlog, da bi se uskladitev vrednosti pla─Źnih razredov z inflacijo izvedla ┼íele s 1. januarjem 2028, je za nas nesprejemljiv. Enako zavra─Źamo tudi vladni predlog zni┼żanja ┼ítevila dni letnega dopusta.

Svoja stali┼í─Źa o nesprejemljivosti zadnjih vladnih predlogov, ki jih glede na predhodne lahko razumemo celo kot oddaljevalne, bomo v skladu s soglasno odlo─Źitvijo glavnega odbora izrazili tudi na protestnem shodu pred sede┼żem Vlade RS v Ljubljani, v sredo, 25. oktobra 2023, z za─Źetkom ob 14. uri. Vladi bomo sporo─Źili, da se ne strinjamo z njenim odstopom od dogovorjene odprave pla─Źnih nesorazmerij in s prena┼íanjem neupravi─Źenih zaostankov pri pla─Źah ve─Źine zaposlenih v vzgoji in izobra┼żevanju, znanosti in kulturi v nov pla─Źni sistem; zavrnili bomo radikalno razvrednotenje strokovnih nazivov; ustvarjanje razlik med u─Źitelji in drugimi strokovnimi delavci ter nesprejemljivo dolgo prehodno obdobje za odpravo pla─Źnih nesorazmerij in napoved, da bo vrednost pla─Źnih razredov, kljub ┼íe vedno visoki inflaciji, ostala do leta 2028 nespremenjena (kar izrazito ogro┼ża materialni polo┼żaj zaposlenih v pla─Źni skupini J).
Ob tem pa iz sindikata tudi na resorna ministra dr. Darja Feldo in dr. Asto Vre─Źko naslavljamo javno vpra┼íanje, ali se s predlogom in radikalnim posegom v sistem strokovnega napredovanja strinjata ali mu nasprotujeta. Sindikat bo vztrajal pri javnem pojasnilu ministra in ministrice ter ju pri─Źakuje ─Źim prej.

Podrobnej┼íe informacije, potrebno gradivo in navodila za va┼ío udele┼żbo na protestnem shodu vam bomo posredovali v prihodnjih dnevih. Pri─Źakujemo, da se bosta lahko sindikalnim zaupnicam in zaupnikom na shodu pridru┼żila ┼íe po vsaj dva ─Źlana sindikata z vsakega posameznega zavoda. V ta namen bomo v Svizu za vodstva v va┼íih zavodih pripravili poseben dopis in jih pozvali, naj vam 25. oktobra 2023 omogo─Źijo odsotnost z dela zaradi udele┼żbe na protestnem shodu. Za zbiranje prijav na obmo─Źjih in vso logisti─Źno podporo udele┼żbi bodo skladno z dogovorom tudi tokrat poskrbeli predsednice in predsedniki obmo─Źnih odborov Sviza. Za pomo─Ź pri organizaciji in sodelovanje na shodu se vsem ┼że vnaprej zahvaljujemo.


V solidarnosti in z lepimi pozdravi,

Marjana Kolar,
predsednica glavnega odbora SVIZ


Branimir Štrukelj,
glavni tajnik SVIZ