«

»

Upokojeni članice in člani v Mariboru

Rožnik, kako lepo slovensko ime za mesec junij! To je mesec, v katerem Sekcija upokojenih članic in članov SVIZ izpelje letno srečanje za nekdaj zaposlene v vzgoji, izobraževanju, znanosti in kulturi. Tokratno druženje je pod okriljem glavnega odbora in ob sodelovanju predsedstva sekcije organiziral območni odbor SVIZ Podravja, ki ga vodi predsednik Stanko Vorih. Skupaj kar 450 upokojenih članic in članov se je tokrat zbralo v mestu najstarejše trte na svetu, v Mariboru.

Foto: Miha Kacafura

Upokojeni članice in članice, ki so se v Maribor pripeljali iz vse Slovenije, so se najprej ustavili pred Narodnim domom Maribor. Ob klepetu so se okrepčali ob raznoliki pogostitvi, zatem pa so jih v dvorani Union nagovorili predstavnice in predstavniki Območnega odbora SVIZ Podravje, glavnega odbora sindikata in predsednica Sekcije upokojenih članic in članov Sviza Jelka Velički.  Pozdravil jih je tudi župan Mestne občine Maribor, zatem pa so prisluhnili Ženskemu pevskemu zboru Nove KMB, ki ga zadnjih deset let uspešno vodi zborovodkinja Petra Kozar Bežan, sicer profesorica glasbe. Ženski pevski zbor deluje več kot 37 let, v njem pa je trenutno aktivnih petindvajset pevk. Sprva so v zboru prepevale le zaposlene pri Novi KBM, nato se je zasedba odprla še za druge članice. Njihov repertoar je pester in raznolik, saj prepevajo ljudske pesmi in prav tako umetno glasbo slovenskih in tujih avtorjev. Letno pripravijo več koncertov in nastopov, tokrat pa so se predstavile s pesmijo Vodomke Jakoba Ježa in ljudskim napevom v priredbi Ambroža Čopija, Zrejlo je žito.

foto: Miha Kacafura


 

 

Srečanje upokojenih članic in članov se je nadaljevalo z ogledom monokomedije Svetlane Makarovič z naslovom Prekleti kadilci, v izvedbi igralca Bojana Maroševiča. Bojan Maroševič je akademski igralec z glasbeno izobrazbo, ki mu omogoča delovanje tudi na koncertnih odrih. Posnel je več kot trideset filmov v domači in tuji produkciji. Od leta 1997 je bil stalni član drame SNG Maribor, letos pa se je upokojil. Po končani predstavi so udeleženke in udeležence pred dvorano počakali vodje posameznih skupin za predvidene oglede. Naši člani in članice so si ogledali Univerzitetno knjižnico Maribor, Umetnostno galerijo Maribor, Rajzefiber by Hiša!, Pokrajinski muzej Maribor, Muzej najstarejše trte na svetu in Hišo stare trte.

foto: Miha Kacafura

Vabimo vas k ogledu galerije fotografij s tokratnega druženja upokojenih članic in članov SVIZ v Mariboru – klik!