«

»

Izvolitev predsednice glavnega odbora

─îlanice in ─Źlani Glavnega odbora Sindikata vzgoje, izobra┼żevanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) so na svoji drugi redni seji, ki je bila na sede┼żu sindikata na Ora┼żnovi ulici 3 v┬á Ljubljani izpeljana 11. 12. 2018, izvolili predsednico za novo ┼ítiriletno obdobje.

 

Najvi┼íji organ sindikata med kongresoma bo do leta 2022 ┼íe naprej vodila ┼że dozdaj┼ínja predsednica Jelka Veli─Źki, sicer tudi predsednica Sindikalne konference osnovnih in glasbenih ┼íol ter zavodov za izobra┼żevanje odraslih SVIZ. Jelka Veli─Źki, ki prihaja z Osnovne ┼íole Antona A┼íkerca iz Velenja, kjer je u─Źiteljica razrednega pouka, je ob izvolitvi povedala, da vodenje tako pomembnega organa sindikata dojema kot ─Źast, kot veliko odgovornost in ob─Źutek zaupanja, ki ga je treba upravi─Źiti in ┼íe krepiti. Kot je zapisala tudi ┼że v svojem programu ob kandidaturi za mesto predsednice glavnega odbora, namerava v svojem mandatu ohranjati in ┼íe utrjevati ugled SVIZ-a, spodbujala pa bo tudi krepitev sodelovanja in povezovanja sindikatov v javnih slu┼żbah, med razli─Źnimi gospodarskimi in negospodarskimi sindikati v dr┼żavi in podobnimi sindikati, kot je SVIZ, v Evropski uniji. Poudarila je ┼íe, da si bo prizadevala za varovanje dostojanstva in pove─Źevanja ugleda poklicev, ki jih opravljajo zaposleni v dejavnostih SVIZ, obenem pa v sindikatu zagovarjala demokrati─Źni dialog in se zavzemala za to, da se bo ohranila dozdaj┼ínja ni─Źelna toleranca do nasilja. Prepri─Źana je, da je mogo─Źe ugled SVIZ-a utrjevati s skupnimi mo─Źmi, s strokovnim znanjem, medsebojno solidarnostjo, varovanjem ekonomskega in socialnega polo┼żaja ter s samostojnim opredeljevanjem do dru┼żbenega dogajanja v Sloveniji in ┼íir┼íe.

 

Ob prevzemu funkcije za nov mandat je Jelka Veli─Źki izpostavila ┼íe: ┬╗V minulih letih smo bili izpostavljeni hudim pritiskom in vrednostnim sodbam glede vrednotenja na┼íega dela s primerljivimi poklici. Dokazali smo, da skupaj zmoremo veliko, in tudi v prihodnje ne bomo popu┼í─Źali pred izzivi in preizku┼ínjami . Premagovali pa jih bomo lahko le skupaj, povezani in dobro organizirani ÔÇô v tem vidim na┼ío mo─Ź in prednost.┬ź

Po redni seji glavnega odbora je bila v naslednji uri izpeljana tudi izredna seja Glavnega stavkovnega odbora SVIZ, na kateri so se ─Źlanice in ─Źlani seznanili s podrobnostmi, povezanimi s sklenitvijo stavkovnega sporazuma z Vlado RS, in sprejeli sklep o preklicu stavke.┬áGlavni tajnik SVIZ Branimir ┼átrukelj je v razpravi ┼íe enkrat izpostavil pomembnost in sporo─Źilno vrednost mno┼żi─Źnega opredeljevanja celotnega ─Źlanstva sindikata in drugih zaposlenih v vzgoji, izobra┼żevanju, znanosti in kulturi o ┬ásprejemljivosti vsebine stavkovnega sporazuma.