«

»

Za prava pogajanja in ustrezno ovrednotenje dela vseh zaposlenih!

Po v─Źeraj┼ínji izredni seji Glavnega odbora Sindikata, vzgoje, izobra┼żevanja, znanosti in kulture (GO SVIZ), na kateri so njegovi ─Źlanice in ─Źlani v lu─Źi neodzivnosti resornega ministrstva in Vlade RS pretresali zahteve o ustreznem ovrednotenju dela zaposlenih v vzgoji, izobra┼żevanju, raziskovanju in kulturi ter se opredeljevali do vpra┼íanja stavke, je glavni tajnik sindikata Branimir ┼átrukelj danes, 4. februarja 2022, sklepe najvi┼íjega organa sindikata med kongresoma predstavil na novinarski konferenci.

┼Że v samem uvodu je glavni tajnik navzo─Źe seznanil z odlo─Źitvijo 54-─Źlanskega glavnega odbora, da bo SVIZ v prihodnjih dneh pozval ─Źlanstvo v vrtcih in ┼íolah, naj se opredeli o izvedbi splo┼íne stavke v vzgoji in izobra┼żevanju. O stavki se bo tako izrekalo ve─Ź kot 32.000 ─Źlanic in ─Źlanov, k opredeljevanju pa bodo povabljeni tudi ne─Źlani, v pribli┼żno 760 vzgojno-izobra┼żevalnih zavodih po vsej Sloveniji, v katerih je SVIZ na omenjenih ravneh svojih dejavnosti organiziran. ─îe se bodo ─Źlanice in ─Źlani v vrtcih in ┼íolah ve─Źinsko izrekli za stavko, jo bo sindikat organiziral 9. marca letos, njen potek pa bo usmerjal glavni odbor, ki se je na v─Źeraj┼ínji izredni seji ┼że preimenoval v glavni stavkovni odbor.

V svojih zahtevah, ki jih je mogo─Źe povzeti kot zahtevo po takoj┼ínji sklenitvi sporazuma o ustreznem ovrednotenju in pla─Źilu dodatnega dela, ki ga vsi zaposleni v vzgoji in izobra┼żevanju opravljajo v zdaj┼ínjih izrednih razmerah, povezanih z obvladovanjem epidemije covida-19, ter kot zahtevo po zvi┼íanju pla─Ź prav vseh zaposlenih v vzgoji in izobra┼żevanju, bo SVIZ vztrajal do uresni─Źitve.

Branimir ┼átrukelj: ┬╗Ni mogo─Źe sprejeti, da v zaostrenih razmerah v vzgoji in izobra┼żevanju, ki so povezane z obvladovanjem epidemije covida-19, oblast in ministrstvo ravnata, kot da gre za obi─Źajno situacijo. Zaposleni so iz─Źrpani, vse ve─Ź je bolni┼íkih odsotnosti in karanten.┬ź   

Glavni tajnik SVIZ je novinarke in novinarje seznanil tudi z odlo─Źitvijo Sindikalne konference visokega ┼íolstva in znanosti SVIZ, ki je na seji svojega predsedstva v─Źeraj sprejela kategori─Źno zahtevo po takoj┼ínjem dvigu pla─Źnega stropa tudi za zaposlene v znanosti in raziskovanju po vzoru tovrstnega premika za zdravnike in zobozdravnike. Ob tem je ┼íe enkrat ve─Ź izpostavil, da sindikat nikakor ne nasprotuje zvi┼íanju pla─Ź zaposlenih v omenjenih poklicnih skupinah, a ne sprejema potez oblasti, s katerimi ta favorizira samo nekatere delavke in delavce v javnem sektorju. Pogajanja, kakr┼ína so bila omogo─Źena v zdravstvu, mora Vlada RS zagotoviti tudi za vse druge poklicne skupine, ki so del javnega sektorja.

V sklepnem delu sre─Źanja z novinarji je Branimir ┼átrukelj prenesel splo┼íno ogor─Źenje nad na─Źinom delovanja oblasti, izrazito nespo┼ítljivim odnosom oblasti do zaposlenih v vzgoji in izobra┼żevanju, na kar so na izredni seji opozorili ─Źlanice in ─Źlani Glavnega odbora. Zaposleni si namre─Ź zelo prizadevajo, da ohranjajo vrtce in ┼íole kot enega klju─Źnih podsistemov dru┼żbe odprte, ter tako prispevajo k delovanju celotne dru┼żbe, a jim oblast ni pripravljena prisluhniti. Celo ve─Ź, v pismu, ki ga je kot odgovor na pozive SVIZ pred dnevi na sindikat naslovilo resorno ministrstvo, ┼íolska oblast cini─Źno zanika, da naj bi bile razmere zahtevne, nevarne ali da so obremenitve v vrtcih in ┼íolah ter ┼íe zlasti v vzgojnih zavodih skrajne. V lu─Źi tak┼ínega odnosa je glavni tajnik sindikata izpostavil ┼íe problematiko nesprejemljivo nizkega pla─Źila pomo─Źnic vzgojiteljic, ki je ministrstvo prav tako no─Źe videti oziroma nasloviti, ter opozoril na zahtevne pogoje, v katerih trenutno ob vseh zahtevanih varnostno-zdravstvenih ukrepih in pomanjkanju kadra delajo vodstva ┼íol.