«

»

1. maj, mednarodni praznik dela

Mednarodni praznik dela, 1. maj, praznujemo in obele┼żujemo po svetu ┼że od leta 1890, ko je kongres 2. internacionale v Parizu leto pred tem priporo─Źil ta dan za delavski praznik. 1. maj pomeni simbol mednarodne solidarnosti vseh delavcev in je spomin na dogodke, ki so se zgodili v za─Źetku maja leta 1886 v Chicagu. Delavci so namre─Ź takrat postavili zahtevo po osemurnem delavniku, vendar pa jih je pri tem ovirala policija. V spopadu je bilo ubitih ve─Ź ljudi. Vsakoletne demonstracije na 1. maja v spomin na ─Źika┼íke dogodke so prerasle v proslave, ki so postale oblika delavskega boja.

Praznik dela poziva delavce po vsem svetu k medsebojni solidarnosti. Praznovati so ga za─Źeli pred 128 leti, leta 1890, v spomin na dogodke v Chicagu v ZDA.

Za Slovence je bil 1. maj vedno eden izmed najbolj popularnih praznikov, predvsem pa tradicionalnih, ki ga v vseh ve─Źjih slovenskih mestih praznujejo ┼że ve─Ź kot 120 let, od leta 1948 pa je uzakonjen tudi kot dr┼żavni praznik. Slovenske sindikalne organizacije bodo tudi letos priredile ┼ítevilna prvomajska sre─Źanja. Osrednje bo kot vsako leto na ljubljanskem Ro┼żniku, pri organizaciji katerega sodelujejo tri konfederacije sindikatov (ZSSS, Pergam in KSJS).


Prireditev na Ro┼żniku se bo za─Źela v ponedeljek, 30. aprila, ob 19.30 uri, ob 21.30 uri bodo udele┼żence praznovanja nagovorili predstavniki konfederacij sindikatov, ki bodo nato ob 22. uri na Ro┼żniku skupaj pri┼żgali tradicionalni prvomajski kres. Na praznik dela, 1. maja ob 10.30 uri, pa se bo na Ro┼żniku za─Źela proslava ob prazniku dela. Natan─Źnej┼íi program obele┼żevanja mednarodnega praznika dela na ljubljanskem Ro┼żniku si lahko ogledate tukaj.

Na Slovenskem je bil 1. maj kot dr┼żavni praznik uzakonjen leta 1948, neuradno pa smo ga praznovali ┼że prej.

Spo┼ítovani ─Źlanice in ─Źlani, ┼żelimo vam prijeten prvomajski oddih!