«

»

1. maj, mednarodni praznik dela

Mednarodni praznik dela, 1. maj, praznujemo in obeležujemo po svetu že od leta 1890, ko je kongres 2. internacionale v Parizu leto pred tem priporočil ta dan za delavski praznik. 1. maj pomeni simbol mednarodne solidarnosti vseh delavcev in je spomin na dogodke, ki so se zgodili v začetku maja leta 1886 v Chicagu. Delavci so namreč takrat postavili zahtevo po osemurnem delavniku, vendar pa jih je pri tem ovirala policija. V spopadu je bilo ubitih več ljudi. Vsakoletne demonstracije na 1. maja v spomin na čikaške dogodke so prerasle v proslave, ki so postale oblika delavskega boja.

Praznik dela poziva delavce po vsem svetu k medsebojni solidarnosti. Praznovati so ga začeli pred 128 leti, leta 1890, v spomin na dogodke v Chicagu v ZDA.

Za Slovence je bil 1. maj vedno eden izmed najbolj popularnih praznikov, predvsem pa tradicionalnih, ki ga v vseh večjih slovenskih mestih praznujejo že več kot 120 let, od leta 1948 pa je uzakonjen tudi kot državni praznik. Slovenske sindikalne organizacije bodo tudi letos priredile številna prvomajska srečanja. Osrednje bo kot vsako leto na ljubljanskem Rožniku, pri organizaciji katerega sodelujejo tri konfederacije sindikatov (ZSSS, Pergam in KSJS).


Prireditev na Rožniku se bo začela v ponedeljek, 30. aprila, ob 19.30 uri, ob 21.30 uri bodo udeležence praznovanja nagovorili predstavniki konfederacij sindikatov, ki bodo nato ob 22. uri na Rožniku skupaj prižgali tradicionalni prvomajski kres. Na praznik dela, 1. maja ob 10.30 uri, pa se bo na Rožniku začela proslava ob prazniku dela. Natančnejši program obeleževanja mednarodnega praznika dela na ljubljanskem Rožniku si lahko ogledate tukaj.

Na Slovenskem je bil 1. maj kot državni praznik uzakonjen leta 1948, neuradno pa smo ga praznovali že prej.

Spoštovani članice in člani, želimo vam prijeten prvomajski oddih!