«

»

Po koncu usklajevanja o spremembah standardov in normativov v VIZ

KON─îANO USKLAJEVANJE O SPREMEMBAH NORMATIVOV IN STANDARDOV V VZGOJI IN IZOBRA┼ŻEVANJU

V drugi polovici minulega meseca smo Sindikat vzgoje, izobra┼żevanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) in Ministrstvo za vzgojo in izobra┼żevanje (MVI) kon─Źali usklajevanje o spremembah standardov in normativov. Ministrstvo je 18. maja 2023 objavilo v javni razpravi na portalu E-demokracija zgolj del vseh usklajenih sprememb, tj. tiste, katerih uveljavitev je predvidena 1. septembra 2023. A resorni minister dr. Darjo Felda in predsednica glavnega odbora Sviza Marjana Kolar sta 24. maja 2023 podpisala izjavo o usklajenosti predlogov sprememb in dopolnitev pravilnikov, ki urejajo normative in standarde na podro─Źjih pred┼íolske vzgoje, osnovno┼íolskega izobra┼żevanja, glasbenih ┼íol, na podro─Źju izvajanja vzgojno-izobra┼żevalnih programov za otroke s posebnimi potrebami in srednje┼íolskega izobra┼żevanja, pri ─Źemer so v izjavo vklju─Źene tudi zaveze o uresni─Źitvi vsega, kar je bilo v usklajevanjih dogovorjeno. Naj na tem mestu poudarimo, da je bilo tak┼íno vsebinsko usklajevanje o spremembah standardov in normativov z reprezentativnimi predstavniki zaposlenih, torej na┼íim sindikatom, izvedeno sploh prvikrat do zdaj. V nadaljevanju teh obvestil sta kratko pojasnjena za─Źetek in potek usklajevanja, predstavljene dogovorjene spremembe in nadaljnji koraki do njihove uresni─Źitve.

Pot do usklajenih predlogov sprememb normativov in standardov

1. Iz Sviza smo decembra 2021 (z dopolnitvami februarja 2022) ministrstvu za izobra┼żevanje posredovali celostne predloge sprememb standardov in normativov (od vrtcev do srednjih ┼íol in dija┼íkih domov).

2. Takratno vodstvo ministrstva se ni odzvalo, zato je postalo usklajevanje o spremembah standardov in normativov ena izmed stavkovnih zahtev SVIZ v stavki, ki smo jo Vladi RS napovedali februarja 2022.

3. V procesu pogajanj o stavkovnih zahtevah z Vlado RS so bile oktobra 2022 s sklepi resornega ministra za vzgojo in izobra┼żevanje oblikovane ┼ítiri podro─Źne delovne skupine za usklajevanje standardov in normativov na posameznih ravneh vzgoje in izobra┼żevanja. V njih so aktivno sodelovali tudi predstavnice in predstavniki Sviza ÔÇô izvoljeni ─Źlanice in ─Źlani predsedstev podro─Źnih sindikalnih konferenc (povezava).

4. Delovne skupine so po ve─Źmese─Źnem intenzivnem delu do aprila oziroma za─Źetka maja letos pripravile usklajene predloge sprememb standardov in normativov, praviloma skupaj s ─Źasovnicami, ko naj bi bile spremembe uveljavljene.

5. Na ravni vodstev ministrstva in sindikata sta bili zatem izpeljani dve sre─Źanji o razre┼íevanju neusklajene vsebine ter ─Źasu in na─Źinu uveljavitve sprememb, ki so bile usklajene.

6. Predsednica glavnega odbora Sviza in resorni minister sta podpisala izjavo o usklajenosti, ki se nana┼ía na spremembe standardov in normativov na podro─Źjih pred┼íolske vzgoje, osnovno┼íolskega izobra┼żevanja, glasbenih ┼íol, na podro─Źju izvajanja vzgojno-izobra┼żevalnih programov za otroke s posebnimi potrebami in srednje┼íolskega izobra┼żevanja ter njihovo uveljavitev.

7. Ministrstvo za vzgojo in izobra┼żevanje je glede na finan─Źne zmo┼żnosti in upo┼ítevaje omenjeno izjavo o usklajenosti posredovalo v javno obravnavo zgolj tiste spremembe, za katere so v prora─Źunu zagotovljena finan─Źna sredstva in se lahko uveljavijo 1. septembra 2023. Po zaklju─Źku javne obravnave so za formalno mnenje zaprosili ┼íe Sviz.


Kakšni so (vsi) usklajeni predlogi sprememb standardov in normativov

V delovnih skupinah za usklajevanje standardov in normativov so ob predstavnikih Sviza sodelovali predstavniki Ministrstva za vzgojo in izobra┼żevanje, v nekaterih pa tudi ravnateljice in ravnatelji. Vsi predlogi sprememb, ki smo jih podali v Svizu, niso bili upo┼ítevani, a so usklajevanja potekala konstruktivno, delovne skupine pa so uskladile veliko ve─Źino vsebin standardov in normativov.

Vsaka od delovnih skupin je pripravila poro─Źilo s povzetkom ugotovitev in predlogov. V nekaj delovnih skupinah je bil zaradi ve─Źjega ┼ítevila sprememb oblikovan predlog novih pravilnikov v celoti:


Nekatere vsebine v delovnih skupinah niso bile dokon─Źno usklajene in so bile predmet usklajevanj na omenjenih dveh sre─Źanjih med vodstvoma sindikata in ministrstva. Posamezne to─Źke, ki so ostale neusklajene tudi na tej ravni, bodo lahko predmet usklajevanj v prihodnje (ve─Ź v nadaljevanju).

Kaj prinaša izjava o usklajenosti in kako bodo usklajene spremembe vpeljane

Ministrstvo za vzgojo in izobra┼żevanje se je odlo─Źilo, da bo zaradi finan─Źnih posledic, ki bi jih imele dogovorjene spremembe, in s tem povezanega manka podpore Vlade RS zdaj objavilo in sprejelo zgolj nekatere od usklajenih sprememb, ki se bodo uveljavile 1. septembra 2023. Zgolj te je tudi podalo v javno obravnavo na portalu E-demokracija.

Ministrstvo za vzgojo in izobra┼żevanje ter Sviz pa sta, kot omenjeno, 24. maja 2023, podpisala Izjavo o usklajenosti vseh sprememb in dopolnitev pravilnikov, ki urejajo normative in standarde na podro─Źjih pred┼íolske vzgoje, osnovno┼íolskega izobra┼żevanja, glasbenih ┼íol, na podro─Źju izvajanja vzgojno-izobra┼żevalnih programov za otroke s posebnimi potrebami in srednje┼íolskega izobra┼żevanja. Izjava in priloge k le-tej vsebujejo:

  • – usklajeni nabor vseh predlogov sprememb (povezave iz prej┼ínjega razdelka teh obvestil);
  • – okrnjeni nabor usklajenih sprememb, ki jih bo ministrstvo sprejelo za prihajajo─Źe ┼íolsko leto in jih je objavilo na spletnem portalu E-demokracija (povezava zgoraj);
  • – nabor usklajenih sprememb, ki trenutno ne bodo vpeljane in za katere bo treba ┼íe dolo─Źiti datum, s katerim bodo za─Źele veljati; ministrstvo se je v izjavi o usklajenosti zavezalo, da bo do 15. julija 2023 obvestilo Sviz o ─Źasovnici uveljavitve preostalih sprememb normativov in standardov, ki so bile usklajene;
  • – seznam predlogov sprememb, ki so ostali neusklajeni (povezava);
  • – zavezo MVI v smeri izbolj┼íanja normativov, ki terjajo predhodne spremembe Zakona o vrtcih (priprava predloga v smeri ukinjanja mo┼żnosti dolo─Źitve dveh dodatnih ‘ob─Źinskih’ otrok, financiranje svetovalne slu┼żbe iz dr┼żavnega prora─Źuna ipd.) ter v smeri izvedbe nekaj analiz delovnih pogojev zaposlenih.


Kdaj bodo uveljavljene usklajene spremembe, ki jih ministrstvo trenutno ne bo sprejelo

Ministrstvo za vzgojo in izobra┼żevanje se je, kot je bilo omenjeno, v izjavi o usklajenosti zavezalo, da bo Svizu do sredine julija 2023 posredovalo pisno pojasnilo o nadaljnjem uveljavljanju sprememb normativov in standardov. V Svizu bomo ┼íe naprej vztrajali pri uveljavitvi vseh preostalih usklajenih sprememb, pri ─Źemer bomo zagovarjali, da bi bile te skladno s predlogi delovnih skupin uveljavljene ─Źim hitreje.

Na to smo opozorili tudi v formalnih mnenjih Sviza k predlogom sprememb standardov in normativov, ki nam jih je ministrstvo posredovalo 31. maja 2023, torej po koncu javne obravnave. V mnenjih smo se odzvali predvsem na nekaj sprememb, ki so vsebinsko odstopale od predloga, ki smo ga dogovorili z ministrstvom ob podpisu izjave o usklajenosti: