«

O pogajanjih na izredni seji

Na sede┼żu Sindikata vzgoje, izobra┼żevanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), na Ora┼żnovi ulici 3, v Ljubljani je 2. julija 2024 potekala izredna seja najvi┼íjega organa Sviza med kongresoma. ─îlanice in ─Źlani glavnega odbora so se na seji podrobneje seznanili z novostmi v pogajanjih za odpravo pla─Źnih nesorazmerij in prenovo pla─Źnega sistema ter razpravljali o mo┼żnostih in pogojih za sklenitev dogovora ter tako za uspe┼íno kon─Źanje pogajanj z Vlado RS. Presojali so o stali┼í─Źih sindikata v trenutno prelomnih trenutkih pogajanj, v katerih nekatera bistvena vpra┼íanja, pomembna za zaposlene v vzgoji, izobra┼żevanju, raziskovalni dejavnosti in kulturi, ostajajo nere┼íena.

Po seji je predsednica glavnega odbora Sviz Marjana Kolar v izjavi za medije izpostavila, da so ─Źlanice in ─Źlani glavnega odbora prav upo┼ítevaje omenjeno dejstvo s svojimi odlo─Źitvami, ki so jih sprejeli, pogajalski skupini Sviza omejili manevrski prostor na pogajanjih. Poudarila je, da se glavni odbor zaveda, da to ote┼żuje delo pogajalcev na pogajanjih, ki si jih Sviz ┼żeli uspe┼íno skleniti, a je ┬╗jasno zarisal rde─Źe ─Źrte, prek katerih ne bo ┼íel.┬ź

Branimir ┼átrukelj, glavni tajnik Sviza, je v nadaljevanju povedal, da je bila izredna seja glavnega odbora sklicana z namenom, da bi pogajalska skupina sindikata pridobila mandat za nadaljnje odlo─Źitve, saj so pogajanja reprezentativnih sindikatov javnega sektorja z Vlado RS na prelomni to─Źki. ┼áe enkrat je poudaril, da so nekatera bistvena vpra┼íanja v pogajanjih ÔÇô zlasti na nosilnih delovnih mestih ÔÇô ┼íe odprta, sindikat pa nima manevrskega prostora, da bi pri njih lahko popu┼í─Źal. Hkrati, je dodal, so ostala v okviru stebrnih pogajanj odprta ┼íe nekatera vpra┼íanja o vrednotenju posameznih elementov dela, zlasti o pomanjkanju u─Źiteljev. Tu po besedah glavnega tajnika sindikat od vladne strani pri─Źakuje, da bo zaposlenim v vzgoji in izobra┼żevanju zagotovila ustrezen polo┼żaj, ─Źetudi razume, da do odprave pla─Źnih nesorazmerij, kar je bil sicer eden od klju─Źnih ciljev predvidene pla─Źne reforme, ne bo pri┼ílo. Sviz tako skladno s sklepom glavnega odbora ne bo sogla┼íal z opredelitvami v dogovorih, iz katerih bi bilo mogo─Źe sklepati, da so pla─Źna nesorazmerja odpravljena. Sindikat pri─Źakuje, da bo do  odprave pla─Źnih nesorazmerij pri┼ílo tudi v okviru novega pla─Źnega sistema, ┼íe zlasti ker je tudi premier napovedal, da bo aktualna vlada v drugem delu svojega mandata ve─Ź pozornosti namenila podro─Źju vzgoje in izobra┼żevanja, ki je za┼ílo v krizo. Glavni tajnik je izpostavil ┼íe pri─Źakovanje do vlade, kar se ti─Źe zaposlenih v pla─Źni skupini J v dejavnostih Sviza, omenil pa tudi za sindikat zelo pomembno vpra┼íanje dolo─Źitve t. i. kvoruma za sklepanje kolektivne pogodbe.

Glavni tajnik Sviza je v sklepnem delu izjave za medije po izredni seji glavnega odbora odgovoril ┼íe na novinarsko vpra┼íanje, kaj sindikati pri─Źakujejo od pogajanj na centralni ravni, in se pri tem dotaknil ─Źasovne dinamike uveljavljanja dogovorjenega zvi┼íanja pla─Ź ter vmesnega usklajevanja pla─Ź z inflacijo. Na kratko se je dotaknil ┼íe predloga nacionalnega programa vzgoje in izobra┼żevanja za obdobje do leta 2033, ki ga je posebna delovna skupina predala v obravnavo resornemu ministrstvu.