«

»

Manipulacija globoko pod ravnjo predsednika vlade

Janez Janša se je s prirejanjem videoposnetka vnaprej namenil utišati kritična stališča sindikata o napakah, ki jih oblast dela na področju vzgoje in izobraževanja.


Ljubljana, 7. januarja 2021 – Glavni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (GO SVIZ) se je po včerajšnjem sestanku predstavnikov vzgojno-izobraževalne dejavnosti in staršev o ponovnem odpiranju vrtcev in šol sešel na še eni izredni seji ter ocenil potek razprave s predsednikom Vlade RS in odzive nanjo. Članice in člani najvišjega organa sindikata med kongresoma so ugotovili, da se ob poročanjih o sestanku ustvarja napačen vtis, da je bil tisti, ki je zahteval, da se delo v vrtcih in šolah obnovi že prihodnji teden SVIZ, ne pa ministrica prof. dr. Simona Kustec, ki je v imenu vlade to obnovitev napovedovala. S čimprejšnjo obnovitvijo dela v vzgojno-izobraževalnih ustanovah se SVIZ strinja, a zahteva, da stroka pred odpiranjem vrtcev in šola poda oceno, ali je to varno.

GO SVIZ hkrati z ogorčenjem obsoja pritlehno manipulacijo, ki si jo je na včerajšnjem sestanku s prikazom le izbranega dela videoposnetka, na katerem sicer glavni tajnik sindikata sarkastično izpostavlja hipokrizijo oblasti pri sprejemanju ukrepov, privoščil predsednik Vlade RS Janez Janša. Za sestanek, ki ga je sklical sam in nanj povabil tudi predstavnika SVIZ, je predsednik vlade pripravil zmanipulirani posnetek, da bi diskreditiral do vlade kritična stališča sindikata. Predsednik vlade na sestanku ni zavrnil ostrih očitkov SVIZ o številnih napakah, ki jih je oblast v minulih mesecih storila na področju vzgoje in izobraževanja, o neustreznem razumevanju pomena vzgoje in izobraževanja kot ključnih pogojev za ohranjanje normalnega delovanja družbe, se je pa povsem očitno vnaprej namenil utišati kritična stališča z omenjeno nesprejemljivo manipulacijo.  

Vsi, ki so si omenjeni videoposnetek ogledali v celoti in dobronamerno, razumejo, da glavni tajnik SVIZ v njem na sarkastičen način izpostavlja hipokrizijo oblasti, ki govori eno, drugo pa dela, ki sprejema ukrepe, sama pa se jih ne drži. SVIZ je v času, ko je posnetek nastal, opozarjal na zahtevnost in dodatne obremenitve učiteljev in učiteljic, zlasti tujih jezikov in slovenščine, ki morajo šest ur pod masko razlagati in komunicirati z učenci. Kot so sindikat takrat opozarjali nekateri članice in člani, je to še posebej zahtevno za tiste, ki imajo respiratorna obolenje, kot je astma. A SVIZ ni nikoli zahteval, naj učitelji mask ne nosijo, je pa opozarjal, da bi morali zaposlene v vrtcih in šolah zaradi dodatnih obremenitev razbremeniti, še posebej tiste s kroničnimi obolenji.

Bistveno je tudi vedeti, da je izpostavljeni videoposnetek nastal 18. septembra 2020, tj. na dan, ko je minister za notranje zadeve Aleš Hojs, takoj ko je začel s svojim govorom ob interpelaciji v Državnem zboru, snel masko in se pritožil, da pod njo ne more govoriti. Dodatno je ministrica prof. dr. Simona Kustec prav v tistih dneh naslavljala na učiteljstvo pokroviteljske pripombe, da nošenje mask ni nič posebnega, da jih nosimo vsi povsod, sočasno pa so po medijih zaokrožili posnetki s prireditve Olimpijskega komiteja, na kateri sama maske (in v gneči) ni nosila. Legitimno kritiko oblasti, ki se ne drži lastnih pravil, je predsednik vlade Janez Janša, s tem ko je videoposnetek glavnega tajnika SVIZ prekinil na točki, ko slednji opozori na nesprejemljivo ravnanje, v najbolj pritlehni tabloidni maniri zmanipuliral v nasprotovanje nošenju mask. Odveč je dodati, da je omenjeno ravnanje predsednika vlade globoko pod ravnjo, ki sicer pritiče tej funkciji. SVIZ bo na svoji spletni strani www.sviz.si objavil vse posnetke v njihovem izvirniku, da se lahko vsak zainteresirani seznani s premierovimi manipulacijami.

Minister Aleš Hojs se pritožuje, da “težko govori z masko”

Glavni tajnik SVIZ isti dan sarkastično posnema ministra Hojsa in pokaže na hipokrizijo oblasti, ki govori eno, dela pa drugo

Dvoličnost oblasti ponovi ministrica dr. Simona Kustec nekaj dni kasneje, ko zavrne opozorila učiteljstva, da je obremenjujoče in zahtevno izvesti šest ali več zaporednih pedagoških ur pod masko. Pojasnjevala je, da pri zaostreni zapovedi Vlade RS o obveznem nošenju mask v vzgojno-izobraževalnih ustanovah »ne gre za nobeno dramatično zgodbo« ali veliko novost. Po njenih besedah »vsi nosimo maske, vsi vemo, kakšnih razdalj se je treba držati«, skratka, to vsi znamo in zmoremo …

Prirejen posnetek predsednika vlade Janeza Janša, ki ga udeležencem sestanka o odpiranju šol pokaže po kritičnem nastopu glavnega tajnika. Posnetek se konča takoj, ko glavni tajnik sname masko, kar postane podlaga premierove izmišljene obtožbe, da glavni tajnik sindikata demonstrativno snema masko, ker je proti njenemu nošenju. Zmanipulirani posnetek je predsednik vlade prinesel na sestanek z očitnim namenom, da kompromitira stališča SVIZ, ki jih je dan pred tem sprejel Glavni odbor  (čas za ogled v posnetku spodaj: 50:30 in 1:03:30).

https://www.facebook.com/watch/live/?v=229206982037998&ref=watch_permalink