«

»

Manipulacija globoko pod ravnjo predsednika vlade

Janez Jan┼ía se je s prirejanjem videoposnetka vnaprej namenil uti┼íati kriti─Źna stali┼í─Źa sindikata o napakah, ki jih oblast dela na podro─Źju vzgoje in izobra┼żevanja.


Ljubljana, 7. januarja 2021 ÔÇô Glavni odbor Sindikata vzgoje, izobra┼żevanja, znanosti in kulture Slovenije (GO SVIZ) se je po v─Źeraj┼ínjem sestanku predstavnikov vzgojno-izobra┼żevalne dejavnosti in star┼íev o ponovnem odpiranju vrtcev in ┼íol se┼íel na ┼íe eni izredni seji ter ocenil potek razprave s predsednikom Vlade RS in odzive nanjo. ─îlanice in ─Źlani najvi┼íjega organa sindikata med kongresoma so ugotovili, da se ob poro─Źanjih o sestanku ustvarja napa─Źen vtis, da je bil tisti, ki je zahteval, da se delo v vrtcih in ┼íolah obnovi ┼że prihodnji teden SVIZ, ne pa ministrica prof. dr. Simona Kustec, ki je v imenu vlade to obnovitev napovedovala. S ─Źimprej┼ínjo obnovitvijo dela v vzgojno-izobra┼żevalnih ustanovah se SVIZ strinja, a zahteva, da stroka pred odpiranjem vrtcev in ┼íola poda oceno, ali je to varno.

GO SVIZ hkrati z ogor─Źenjem obsoja pritlehno manipulacijo, ki si jo je na v─Źeraj┼ínjem sestanku s prikazom le izbranega dela videoposnetka, na katerem sicer glavni tajnik sindikata sarkasti─Źno izpostavlja hipokrizijo oblasti pri sprejemanju ukrepov, privo┼í─Źil predsednik Vlade RS Janez Jan┼ía. Za sestanek, ki ga je sklical sam in nanj povabil tudi predstavnika SVIZ, je predsednik vlade pripravil zmanipulirani posnetek, da bi diskreditiral do vlade kriti─Źna stali┼í─Źa sindikata. Predsednik vlade na sestanku ni zavrnil ostrih o─Źitkov SVIZ o ┼ítevilnih napakah, ki jih je oblast v minulih mesecih storila na podro─Źju vzgoje in izobra┼żevanja, o neustreznem razumevanju pomena vzgoje in izobra┼żevanja kot klju─Źnih pogojev za ohranjanje normalnega delovanja dru┼żbe, se je pa povsem o─Źitno vnaprej namenil uti┼íati kriti─Źna stali┼í─Źa z omenjeno nesprejemljivo manipulacijo.  

Vsi, ki so si omenjeni videoposnetek ogledali v celoti in dobronamerno, razumejo, da glavni tajnik SVIZ v njem na sarkasti─Źen na─Źin izpostavlja hipokrizijo oblasti, ki govori eno, drugo pa dela, ki sprejema ukrepe, sama pa se jih ne dr┼żi. SVIZ je v ─Źasu, ko je posnetek nastal, opozarjal na zahtevnost in dodatne obremenitve u─Źiteljev in u─Źiteljic, zlasti tujih jezikov in sloven┼í─Źine, ki morajo ┼íest ur pod masko razlagati in komunicirati z u─Źenci. Kot so sindikat takrat opozarjali nekateri ─Źlanice in ─Źlani, je to ┼íe posebej zahtevno za tiste, ki imajo respiratorna obolenje, kot je astma. A SVIZ ni nikoli zahteval, naj u─Źitelji mask ne nosijo, je pa opozarjal, da bi morali zaposlene v vrtcih in ┼íolah zaradi dodatnih obremenitev razbremeniti, ┼íe posebej tiste s kroni─Źnimi obolenji.

Bistveno je tudi vedeti, da je izpostavljeni videoposnetek nastal 18. septembra 2020, tj. na dan, ko je minister za notranje zadeve Ale┼í Hojs, takoj ko je za─Źel s svojim govorom ob interpelaciji v Dr┼żavnem zboru, snel masko in se prito┼żil, da pod njo ne more govoriti. Dodatno je ministrica prof. dr. Simona Kustec prav v tistih dneh naslavljala na u─Źiteljstvo pokroviteljske pripombe, da no┼íenje mask ni ni─Ź posebnega, da jih nosimo vsi povsod, so─Źasno pa so po medijih zaokro┼żili posnetki s prireditve Olimpijskega komiteja, na kateri sama maske (in v gne─Źi) ni nosila. Legitimno kritiko oblasti, ki se ne dr┼żi lastnih pravil, je predsednik vlade Janez Jan┼ía, s tem ko je videoposnetek glavnega tajnika SVIZ prekinil na to─Źki, ko slednji opozori na nesprejemljivo ravnanje, v najbolj pritlehni tabloidni maniri zmanipuliral v nasprotovanje no┼íenju mask. Odve─Ź je dodati, da je omenjeno ravnanje predsednika vlade globoko pod ravnjo, ki sicer priti─Źe tej funkciji. SVIZ bo na svoji spletni strani www.sviz.si objavil vse posnetke v njihovem izvirniku, da se lahko vsak zainteresirani seznani s premierovimi manipulacijami.

Minister Ale┼í Hojs se prito┼żuje, da “te┼żko govori z masko”

Glavni tajnik SVIZ isti dan sarkasti─Źno posnema ministra Hojsa in poka┼że na hipokrizijo oblasti, ki govori eno, dela pa drugo

Dvoli─Źnost oblasti ponovi ministrica dr. Simona Kustec nekaj dni kasneje, ko zavrne opozorila u─Źiteljstva, da je obremenjujo─Źe in zahtevno izvesti ┼íest ali ve─Ź zaporednih pedago┼íkih ur pod masko. Pojasnjevala je, da pri zaostreni zapovedi Vlade RS o obveznem no┼íenju mask v vzgojno-izobra┼żevalnih ustanovah ┬╗ne gre za nobeno dramati─Źno zgodbo┬ź ali veliko novost. Po njenih besedah ┬╗vsi nosimo maske, vsi vemo, kak┼ínih razdalj se je treba dr┼żati┬ź, skratka, to vsi znamo in zmoremo …

Prirejen posnetek predsednika vlade Janeza Jan┼ía, ki ga udele┼żencem sestanka o odpiranju ┼íol poka┼że po kriti─Źnem nastopu glavnega tajnika. Posnetek se kon─Źa takoj, ko glavni tajnik sname masko, kar postane podlaga premierove izmi┼íljene obto┼żbe, da glavni tajnik sindikata demonstrativno snema masko, ker je proti njenemu no┼íenju. Zmanipulirani posnetek je predsednik vlade prinesel na sestanek z o─Źitnim namenom, da kompromitira stali┼í─Źa SVIZ, ki jih je dan pred tem sprejel Glavni odbor  (─Źas za ogled v posnetku spodaj: 50:30 in 1:03:30).

https://www.facebook.com/watch/live/?v=229206982037998&ref=watch_permalink