«

»

SVIZ za čimprejšnjo, a varno vrnitev v vrtce in šole

Sindikat je v celoti pripravljen sodelovati v aktivnostih za ponovno odprtje vzgojno-izobraževalnih zavodov.
 

Ljubljana, 6. januarja 2021 – Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) je v luči priprav na današnje srečanje predstavnikov vzgoje in izobraževanja s predsednikom Vlade RS v torek, 5. januarja, na daljavo izpeljal sejo svojega Glavnega odbora kot najvišjega organa sindikata. Članice in člani GO SVIZ so pozdravili dejstvo, da je SVIZ po skoraj desetih mesecih končno dobil priložnost, da premieru predstavi stališča in poglede več kot 70 odstotkov vseh zaposlenih v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, ki so včlanjeni v SVIZ, na aktualne razmere v slovenskem vzgojno-izobraževalnem prostoru.

SVIZ se zavzema za čimprejšnjo vrnitev v vrtce in šole, ki pa mora biti pripravljena tako, da bodo tveganja za zaposlene in druge udeležence vzgojno izobraževalnega procesa pod nadzorom in še sprejemljiva. Na vzgojiteljice in njihove pomočnice v vrtcih, na učiteljstvo ter drugo strokovno in tehnično osebje v šolah se starši, učenci, dijaki in javnost lahko zanesejo, da se bodo dela lotili zavzeto, odgovorno in z veseljem. Jasno je, da tveganj ni mogoče povsem izločiti, a je treba hkrati izpostaviti, da Vlada RS v času enega od najdaljših zaprtij šol v Evropi ni storila nič, da bi bile naše vzgojno-izobraževalne ustanove v zdajšnjih razmerah bolje pripravljene na ponovno odprtje: nič ni bilo urejenega glede dodatnega prezračevanja prostorov, niso bile, denimo, postavljene pleksi pregrade ali druge fizične prilagoditve v razredih, ni zagotovljenih dodatnih prostorov, ki bi omogočili omejiti stike, ni enojnih miz, medtem ko se na vse zahtevne naloge, ki vse vpletene čakajo pri saniranju negativnih učinkov izobraževanja na daljavo, še niti ne pomisli. 

Vlada je bila do pozivov in stališč učiteljev praktikov, do znanja in praktičnih izkušenj, ki jih le-ti imajo, do zdaj povsem brezbrižna. Opozorila sindikata in predloge je skoraj v celoti prezrla. Niti spomladi, ko so se vrtci in šole zaprli, niti junija, ko so se spet odprli, vlada SVIZ-a ni vprašala nič. Enako se je ponovilo ob ponovnem jesenskem zaprtju vzgojno-izobraževalnih ustanov. Jasno je, da je ta podcenjujoči odnos vlade, nespoštovanje do praktikov v vrtcih in šolah, prispeval h krepitvi nezaupanja do oblasti, kjer največjo odgovornost za izjemno visoko stopnjo nezaupanja med šolniki, od vrtcev do univerz, od ravnateljev, strokovnega in tehničnega osebja nosi resorna ministrica dr. Simona Kustec.

A aktualne razmere so preresne, da bi gojili zamere – čeprav je premier tudi na današnjem srečanju načrtno zavajal in ponavljal neresnice glede pozivov o (ne)nošenju mask ter manipuliral s posnetkom glavnega tajnika SVIZ, ko je ta po zgledu (ne)odstopljenega notranjega ministra zgolj pokazal, kako »težko je govoriti z masko« ne le zgolj nekaj minut, temveč v šoli vsakodnevno več ur –, zato je SVIZ pripravljen sodelovati z vlado pri odpiranju šol; vrtci so tako odprti. SVIZ bo, v dobro vseh v naši družbi, prispeval vse, kar je v njegovi moči, da bo obnovitev delovanja šol in vrtcev varna, vzgojno-izobraževalni proces pa izpeljan kakovostno. Glede tega je sindikat tudi pripravljeni prevzeti odgovornost in konstruktivno sodelovati z vlado. Ni pa pripravljeni prevzemati odgovornosti za samo odločitev o odprtju šol in vrtcev. Slednjo mora nase v celoti prevzeti vlada in ni dopustno, da jo poskuša del prevaliti na ravnatelje in zaposlene v vrtcih in šolah! Skupne izjave o postopnem ponovnem vračanju v vzgojno-izobraževalne ustanove v času covid-19 razmer v obliki, kot jo trenutno predlaga MIZŠ, SVIZ ne more podpisati, ker je izpraznjena vsebine, je pa sindikat k njej posredoval dopolnitve – tudi o ovrednotenju varnostnih tveganj za zaposlene, o prostovoljnosti testiranj in dodatnih sredstvih, ki jih izobraževanje potrebuje za kadre, za prilagoditve izobraževanja, za dodatne prostore.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) oziroma strokovno skupino epidemiologov, infektologov in mikrobiologov za zajezitev obvladovanja epidemije covid-19 SVIZ poziva, naj takoj javno oceni varnostna tveganja in tveganja za zdravje, ki bodo nastopila po obnovitvi delovanja šol in vrtcev v celoti. Takšna ocena bi bila potrebna že pred obnovitvijo pedagoških procesov za otroke s posebnimi potrebami. SVIZ stroki in znanosti v celoti zaupa, zato pričakuje objektivno evalvacijo razmer, v katerih bomo pred odprtjem vrtcev in šol.