«

»

SVIZ ponavlja opozorila

SVIZ OB MNO┼ŻI─îNEJ┼áEM ODPIRANJU ┼áOL PONAVLJA OPOZORILA

Oblast ne zna, ne zmore ali no─Źe zaposlenim zagotoviti temeljnih varnostnih elementov, denimo kakovostnih testov, ustreznih mask, pleksi pregrad, prezra─Źevalnikov zraka.
 

Ljubljana, 11. februarja 2021 ÔÇô Sindikat vzgoje, izobra┼żevanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) v teh dneh organizira virtualne posvete sindikalnih zaupnic in zaupnikov iz svojih dejavnosti, v─Źeraj popoldne, 10. februarja, se je se┼íla prva skupina predstavnic in predstavnikov sindikata v osnovnih in glasbenih ┼íolah. Ob odpiranju ┼íol in raz┼íiritvi delovanja vrtcev so velik del razprave namenili aktualni in pere─Źi problematiki rednega testiranja zaposlenih v vzgoji in izobra┼żevanju s hitrimi antigenskimi testi.

SVIZ je ┼że konec minulega meseca v sporo─Źilu za javnost izpostavil, da bi s testiranjem s pomo─Źjo mobilnih enot na delovnem mestu in v delovnem ─Źasu zaposlenih v vrtcih in ┼íolah olaj┼íali marsikatero te┼żavo in tudi zmanj┼íali nezadovoljstvo, ki se pojavlja med testiranimi. Del nezadovoljstva izhaja iz tega, da morajo zaposleni na izvedbo testiranj prihajati tudi ob koncih tedna ali za praznik, na testiranje pa v zdaj┼ínjih ┼íe zimskih vremenskih razmerah nemalokrat ─Źakati dalj┼íi ─Źas zunaj v de┼żju in mrazu. Dodatno nelagodje vna┼íajo informacije o (ne)zanesljivosti testov in posledi─Źno vpra┼íanje kredibilnosti celotnega procesa testiranj. Primeri nekaterih testiranj vzgojiteljev in u─Źiteljev v zadnjih dneh so razgalili ne le neverodostojnost rezultatov ob uporabi hitrih testov sumljive kakovosti, temve─Ź tudi ┼íiroke posledice ob la┼żno pozitivnih testih za vse vklju─Źene v vzgojno-izobra┼żevalni proces (odpovedovanje pouka, te┼żave z obve┼í─Źanjem star┼íev, ki morajo za naslednji dan poskrbeti za varstvo svojih otrok, napotovanje zaposlenih, otrok in star┼íev v izolacijo oziroma karanteno, opravljanje dodatnih PCR testov ÔÇŽ).

Medtem ko velika ve─Źina ÔÇô ne le sindikalnih zaupnic in zaupnikov, pa─Ź pa tudi vseh zaposlenih v slovenskih vrtcih in ┼íolah ÔÇô testiranju ne nasprotuje, pa prakti─Źno vsi izpostavljajo, da bi moralo biti le-to opravljeno s kakovostnimi, varnimi in zanesljivej┼íimi testi ter na manj invaziven na─Źin. Slovenski izobra┼żevalke in izobra┼żevalci so doslej izkazali visoko stopnjo odgovornosti in pripravljenosti za to, da se vrtci in ┼íole znova varno odprejo, tudi z odhajanjem na testiranje v prostem ─Źasu in na ra─Źun zapostavljanja lastnih dru┼żin. Oblast medtem s podcenjevalno retoriko in nezaupanjem uzakonjuje obvezno testiranje ter zahteva brezkriti─Źno spo┼ítovanje vsega zapovedanega, a hkrati sama ne zna, ne zmore ali no─Źe zaposlenim zagotoviti temeljnih varnostnih elementov, denimo kakovostnih testov, ustreznih mask, pleksi pregrad, prezra─Źevalnikov zraka.

Ob pri─Źakovanem ┼ítevil─Źnej┼íem vra─Źanju v ┼íole ter posledi─Źno ┼íe mno┼żi─Źnej┼íem testiranju zaposlenih v vzgoji in izobra┼żevanju bi morala Vlada RS razmisliti tudi o predlogih epidemiologov, ki so mno┼żi─Źno testiranje odsvetovali in zagovarjajo ┼íiroko dostopnost testiranja za ┼íolnike, kadarkoli bi se ti zanj odlo─Źili. Tudi podatki, ki jih je SVIZ zbral med svojimi sindikalnimi zaupnicami in zaupniki, jasno ka┼żejo, da velika ve─Źina podpira prostovoljno testiranje, obenem pa bi se bilo skoraj tri ─Źetrtine tistih, ki sicer testiranje zavra─Źajo, pripravljenih testirati, ─Źe bi bil odvzem brisa prijaznej┼íi in manj invaziven!

Ob napovedi nacionalne koordinatorice programa cepljenja z NIJZ, da naj bi bili v prednostni skupini za cepljenje zaposleni na podro─Źju vzgoje in izobra┼żevanja, SVIZ izpostavlja, da je tak┼íno re┼íitev sindikat predlagal ┼że v za─Źetku lanskega decembra ob prvih napovedih dobave cepiv. Je pa SVIZ takrat poudaril, da zagovarja zgolj cepljenje na temelju prostovoljne odlo─Źitve posameznika za to in da nikakor ne bo pristal na kakr┼ínokoli mo┼żnosti pogojevanja z ohranitvijo delovnega mesta le ob predhodnem cepljenju. Da bo cepljenje za vse prostovoljno in brezpla─Źno, so sindikatu zagotovili tudi iz kabineta  predsednika vlade s posebnim dopisom 7. decembra lani.