«

»

1. maj, mednarodni praznik dela

Mednarodni praznik dela, 1. maj, praznujemo in obele┼żujemo po svetu ┼że od leta 1890, ko je kongres 2. internacionale v Parizu leto pred tem priporo─Źil ta dan za delavski praznik. 1. maj pomeni simbol mednarodne solidarnosti vseh delavcev in je spomin na dogodke, ki so se zgodili v za─Źetku maja leta 1886 v Chicagu. Delavci so namre─Ź takrat postavili zahtevo po osemurnem delavniku, vendar pa jih je pri tem ovirala policija. V spopadu je bilo ubitih ve─Ź ljudi. Vsakoletne demonstracije na 1. maja v spomin na ─Źika┼íke dogodke so prerasle v proslave, ki so postale oblika delavskega boja.

Praznik dela poziva delavce po vsem svetu k medsebojni solidarnosti. Praznovati so ga za─Źeli pred leta 1890, v spomin na dogodke v Chicagu v ZDA.

Za Slovence je bil 1. maj vedno eden izmed najbolj popularnih praznikov, predvsem pa tradicionalnih, ki ga v vseh ve─Źjih slovenskih mestih praznujejo ┼że ve─Ź kot 120 let, od leta 1948 pa je uzakonjen tudi kot dr┼żavni praznik. Slovenske sindikalne organizacije bodo tudi letos priredile ┼ítevilna prvomajska sre─Źanja. Osrednje bo kot vsako leto na ljubljanskem Ro┼żniku, pri organizaciji katerega sodelujejo tri konfederacije sindikatov (ZSSS, Pergam in KSJS).


KSJS tudi letos sodeluje pri organizaciji in izvedbi tradicionalnega praznovanja delavskega praznika 1. maja na Ro┼żniku v Ljubljani, skupaj z ZSSS in KS Pergam.

Prvi maj na Graški gori

Tradicionalno praznovanje praznika dela

 01.05.2024

 11:00

 Drugo, Gra┼íka Gora

 Festival Velenje, Mestna ob─Źina Velenje, SKEI, SPESS, KD GRA┼áKA GORA

Tradicionalno prvomajsko sre─Źanje na Gra┼íki gori ┼że vrsto let simbolno pove┼że vse generacije ob─Źank in ob─Źanov na┼íega okolja v prijetnem dru┼żenju in izkazovanju odlo─Źne pripadnosti plemenitim vrednotam dela, solidarnosti in pravi─Źnosti. 
Program:
od 6.00 Budnice Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje, ve─Ź lokacij po mestu
8.00 Prvomajski pohod na Graško goro, zbirno mesto: Titov trg
11.00 Osrednji program na igri┼í─Źu na Gra┼íki gori
11.30 Polaganje venca s Spomeniku XIV. diviziji in enotam IV. operativne cone
11.30 Trim pohod z Graške gore na Jesenjakov hrib
11.30-17.00 Zabavni program z ansamblom Spev
Med 10. in 15. uro si bo mogo─Źe brezpla─Źno ogledati tudi Spominski park in sobo, ki sta posve─Źena prihodu 14. divizije na ┼átajersko (v sodelovanju z Muzejem Velenje).

Na voljo bodo brezpla─Źni avtobusni prevozi in gola┼ż.

Prvi maj na Graški gori

Na Slovenskem je bil 1. maj kot dr┼żavni praznik uzakonjen leta 1948, neuradno pa smo ga praznovali ┼że prej.

Spo┼ítovani ─Źlanice in ─Źlani SVIZ OO Velenje, ┼żelimo vam prijeten prvomajski oddih!