«

1. maj, mednarodni praznik dela

Mednarodni praznik dela, 1. maj, praznujemo in obeležujemo po svetu že od leta 1890, ko je kongres 2. internacionale v Parizu leto pred tem priporočil ta dan za delavski praznik. 1. maj pomeni simbol mednarodne solidarnosti vseh delavcev in je spomin na dogodke, ki so se zgodili v začetku maja leta 1886 v Chicagu. Delavci so namreč takrat postavili zahtevo po osemurnem delavniku, vendar pa jih je pri tem ovirala policija. V spopadu je bilo ubitih več ljudi. Vsakoletne demonstracije na 1. maja v spomin na čikaške dogodke so prerasle v proslave, ki so postale oblika delavskega boja.

Praznik dela poziva delavce po vsem svetu k medsebojni solidarnosti. Praznovati so ga začeli pred leta 1890, v spomin na dogodke v Chicagu v ZDA.

Za Slovence je bil 1. maj vedno eden izmed najbolj popularnih praznikov, predvsem pa tradicionalnih, ki ga v vseh večjih slovenskih mestih praznujejo že več kot 120 let, od leta 1948 pa je uzakonjen tudi kot državni praznik. Slovenske sindikalne organizacije bodo tudi letos priredile številna prvomajska srečanja. Osrednje bo kot vsako leto na ljubljanskem Rožniku, pri organizaciji katerega sodelujejo tri konfederacije sindikatov (ZSSS, Pergam in KSJS).


KSJS tudi letos sodeluje pri organizaciji in izvedbi tradicionalnega praznovanja delavskega praznika 1. maja na Rožniku v Ljubljani, skupaj z ZSSS in KS Pergam.

Prvi maj na Graški gori

Tradicionalno praznovanje praznika dela

 01.05.2024

 11:00

 Drugo, Graška Gora

 Festival Velenje, Mestna občina Velenje, SKEI, SPESS, KD GRAŠKA GORA

Tradicionalno prvomajsko srečanje na Graški gori že vrsto let simbolno poveže vse generacije občank in občanov našega okolja v prijetnem druženju in izkazovanju odločne pripadnosti plemenitim vrednotam dela, solidarnosti in pravičnosti. 
Program:
od 6.00 Budnice Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje, več lokacij po mestu
8.00 Prvomajski pohod na Graško goro, zbirno mesto: Titov trg
11.00 Osrednji program na igrišču na Graški gori
11.30 Polaganje venca s Spomeniku XIV. diviziji in enotam IV. operativne cone
11.30 Trim pohod z Graške gore na Jesenjakov hrib
11.30-17.00 Zabavni program z ansamblom Spev
Med 10. in 15. uro si bo mogoče brezplačno ogledati tudi Spominski park in sobo, ki sta posvečena prihodu 14. divizije na Štajersko (v sodelovanju z Muzejem Velenje).

Na voljo bodo brezplačni avtobusni prevozi in golaž.

Prvi maj na Graški gori

Na Slovenskem je bil 1. maj kot državni praznik uzakonjen leta 1948, neuradno pa smo ga praznovali že prej.

Spoštovani članice in člani SVIZ OO Velenje, želimo vam prijeten prvomajski oddih!